Даже и Бърни Мадоф оперираше все пак с реални, официални, легални пари, а други с …

Свързани новини

19.01.2023 09:24

Криптото е разтапяща се пирамида: Рубини

Видян 1181 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Някои мисли за „криптовалутите“ и за свързаните с тях опасности и скандали

Даже и Бърни Мадоф оперираше все пак с реални, официални, легални пари, а други с …

Всички по-съвременни хора следят малко или много какво се случва с глобалната мода и тенденцията за децентрализация и дигитализация на разплащанията.

Но в последните години, особено в 2022 г. взривът на криптосвета смятам, че все пак повлия за извличането на редица реални уроци.

Много хора, анализатори, финансисти и икономисти, даже и професионалисти въвлечени в криптотърговията се оказаха доста шокирани от това, което се случи и продължава да се случва, както всички виждаме в света на криптото през последната година. Както отбеляза наскоро тази година и Financial Times, „той се показа по-безсрамен, нечестен, взаимосвързан и основан на фантазии, отколкото дори най-силните му критици биха могли да си представят“.

Без да навлизам в детайлите на криптовалутите, бих подчертал, че вече е твърде ясно, включително и в по-широк план за обществеността, включително и в България, че е абсолютно необходимо наличието на строго национално, международно и супранационално законодателство защитаващо инвеститорите от действията или от „лошите“ действия на различните доставчици на услуги – като криптоборсите, платформите за кредитиране и брокерите-дилъри.

Тоест законодателство регулиращо цялостната индустрия, свързана с криптовалутите и целящо да внесе както гаранция за инвеститорите и клиентите; предотвратяване на измамнически и спекулативни дейности в крипто-екосистемата, така и стабилност за целия крипто пазар. Само това може да даде на хората повече доверие в криптовалутите.

Казвайки това, в същото време, няма как и да не подчертая, че при наличието на хиляди вече криптовалути с различна и меняща се, и твърде волатилна стойност – въвеждането на такова законодателство е изключително сложна задача.

И затова битката за законовото регулиране на цялата индустрия на криптовалутите и платформите в световен мащаб ще бъде епична.

Особено у нас, където въпреки „тупането в гърдите“, че сме приели всички резолюции и законодателство на ЕК за борба с прането на пари и с финансовите престъпления, националната ни икономическа криминална арена продължава да е пълна с дупки и празноти, най-вече от гледна точка на реализация на законодателството.

Тук става дума за тотална липса на контрол по отношение на внедряването на т.нар. „пътно правило“ за трансферите на криптоактиви. Това правило е съществуващо изискване в приетото от България законодателство за регулиране на трансферите на фондове в рамките на ЕС и налага фирмите да предоставят прецизна информация, идентифицираща инициатора и бенефициента на банков превод в съобщението за плащане.

Друга крещяща празнота е липсата на реализация на правилото за установяване на „Необяснимото натрупване на благосъстояние“ (т.нар. UWO правен режим), което предотвратява различни „комплексни структури“ да крият спекулативното забогатяване.    

Така че, моят съвет, е в условията на радикални промени в глобалната икономика, на влошаване на макро и микроикономическите показатели, на все още слабо законодателство в тази област, - инвестициите в криптовалута на тези, които искат да експериментират, да се ограничат за известен период или поне да не инвестирате нищо, което не сте готови да загубите.

Заразата в крипто-екосистемата е твърде обширна и няма как загубите от страна на инвеститори да не продължат.

Фирми, банки, фондове, индивидуални инвеститори по света, дълбоко се надяват пазарът да преодолее колапсът на гигантската крипто валутна борса FTX и на нейния търговски брокер Alameda Research, от 2022 г., както и на някои други.

Световно известният икономист Нуриел Рубини, който е открит противник на крипто анархията подчерта през ноември 2022 г. в Twitter: Криптовалутите „се равняват на разтапяща се пирамидална схема, което е равно на срутваща се схема на Понци, което е равно на майката на всички банкови бягства, което е равно на срутваща се къща от карти, което е равно на гадно шоу на глупаците.”

И същият Рубини, продължава в своя статия пак от края на 2022 г., подчертавайки, че „Хората говорят за (криптовалутите – бел.Д.И.) като за алтернатива на легалните пари, но те се провалят във всяко измерение на това какво трябва да бъде една валута. Всъщност е погрешно да ги наричаме криптовалути на първо място. Те не са валути по никакво разумно определение. Когато погледнете цените на тези криптовалути, те изглеждат като типични балони.“

Така че, моят съвет е да сме много по-внимателни спрямо цялата крипто индустрия, а задачата на законодателят е час по-скоро да създаде законна система гарантираща и регулираща функционирането на тази индустрия. Ако тя има въобще бъдеще в точно този си вид.

Не пиша тези размисли просто случайно.

Проф. Димитър М.Иванов
Доктор на икономическите науки, Лондон


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Кардилър от Горубляне Сити 19.01.2023 10:26

    Самото название крипто, идва от съществителното 'крипта'-'crypt', която се превежда като 'гробница'-'подземие'.Как можете да очкавате нещо хубаво или положително от 'подземно-гробищна валута'?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

везни