Подобно на останалата част от финансовия свят, цифровите активи получиха тласък от подобряващата се макроикономическа картина, изразяваща се в охлаждане на инфлацията, растеж на икономиката и дългоочаквания край на повишаването на лихвените проценти от страна на Фед.

Свързани новини

31.12.2023 17:00

Крипто 2023 г. бе белязана от измами и скандали

Видян 6348 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Четиринадесетата година от съществуването на криптовалутите беше белязана от скандали, фалити, измами и регулаторни спорове. Въпреки това тя може би беше най-добрата година в историята на индустрията.

В актьорския състав на "Крипто 2023" участваха фигури, които сега са практически синоним на измама: Сам Банкман-Фрид, Чангпенг Джао, Алекс Машински и по-малко известните Хедър "Рацлехан" Морган и Иля Лихтенщайн (известни още като "Биткойн Бони и Клайд").

Въпреки лошата преса, младата индустрия отбеляза някои забележителни победи.

Биткойнът, основният актив на криптовалутата, се е повишил със 160% за годината. Две значими съдебни дела бяха решени в полза на индустрията. А през януари се очаква дългоочакваното одобрение за основен инвестиционен продукт, което може да наводни сцената с нови инвеститори.


Подобно на останалата част от финансовия свят, цифровите активи получиха тласък от подобряващата се макроикономическа картина, изразяваща се в охлаждане на инфлацията, растеж на икономиката и дългоочаквания край на повишаването на лихвените проценти от страна на Фед.

"Това беше годината на устойчивостта на криптовалутите", казва пред CNN Кайла Кърли, експерт по криптовалутите и партньор в глобалната консултантска компания StoneTurn.

Един от големите компоненти на тази устойчивост е начинът, по който американските власти, особено Министерството на правосъдието, разгърнаха мускулите си за правоприлагане по отношение на криптовалутите, дори при липсата на ясни разпоредби.

"Измамата си е измама", казва Кърли, "Независимо от технологията или индустрията ... не можете да спрете човешката природа. Когато се стигне дотам, хората ще намерят начин да се възползват от правилата."


През 2023 г. над криптовалутите не е надвиснала толкова голяма фигура, колкото Банкман-Фрид - предприемачът, който някога беше обявен за визионер и през ноември беше признат за виновен за организирането на продължила години измама за няколко милиарда долара чрез платформата си за търговия FTX.

Съдебният процес срещу SBF, както е широко известен той, беше спектакълът на годината за най-големите критици на криптовалутите и техните най-яростни фенове.

За тези, които са склонни да смятат крипто за сложна измама, процесът дръпна завесата на летящата измама в основата на FTX, която привлече милиони масови инвеститори с представянето си като лесен за начинаещи начин за навлизане в нововъзникващото пространство на цифровите активи. Бързият възход и падение на SBF сега е доказателство А за противниците на криптовалутите.

От друга страна, вярващите в криптовалутите, които превърнаха SBF в псевдоспасител милиардер, също се зарадваха на присъдата му, определяйки я като закъсняло прочистване на една лоша ябълка.


 Няколко седмици след произнасянето на присъдата американските власти отбелязаха още един успех в областта на правоприлагането. Чангпенг Джао, известен още като CZ, основател на най-популярната платформа за търговия с криптовалути - Binance, се призна за виновен по обвинения в пране на пари като част от споразумение за 4 млрд. долара.

"2023 г. беше лоша година за измамниците и добра година за строителите", казва Фариар Ширзад, главен директор по политиката на Coinbase. "Навлизаме в 2024 г. с много от най-лошите измамници извън пазара и това е добре."

През двете седмици след признаването на вината на CZ биткойнът поскъпна с 23% и достигна 44 000 долара - най-високото си ниво от 18 месеца, тъй като инвеститорите очакваха още положителни новини на хоризонта.
Биковете на биткойн се окопават

Основното събитие за криптовалутата през 2024 г. може да настъпи още следващия месец, когато се очаква американските регулаторни органи да дадат зелена светлина на заявленията за първия спот биткойн ETF, или борсово търгуван фонд, на американския пазар.

Казано по-просто, спот биткойн ETF позволява на инвеститорите да следят цената на биткойн, без реално да притежават цифровата валута. Това е привлекателно за масовите инвеститори по няколко причини. Първо, то дава на обикновените инвеститори, които са предпазливи по отношение на криптовалутите, относително безопасен начин да потопят пръста си в прословутия волатилен пазар.


 ETF-ите се търгуват и на традиционните фондови борси, което означава, че инвеститорите могат да имат достъп до тях чрез своя изпитан брокерски посредник, вместо да създават нов акаунт в крипто-света. И, разбира се, перспективата за регулаторен надзор добавя още едно ниво на защита и прозрачност.


Резултатът е следният: Много скоро в биткойн може да постъпят много нови пари.

Към тези бичи настроения се прибавя и половинчатото намаляване на стойността на биткойна, или по-заплашително - "половинчатото намаляване".

Макар че това често е събитие от рода на "купувай-хипнотизирай-продавай-новините", половинчатото поевтиняване има тенденция да повишава стойността на биткойна. По същество биткойн е ограничен актив и на всеки четири години алгоритъмът намалява наполовина броя на новите токени, които могат да влязат в обращение (оттук и името).

"Половинката" е крайното маниакално събитие за биткойнърите през 2024 г.", каза в изявление Антони Тренчев, съосновател на криптозаемодателя Nexo. "Така че, ако историята се повтори... може да не видим пика на Биткойн преди някъде през 2025 г., като 2024 г. ще играе ролята на антре към главното събитие."

Тренчев заяви, че "двойният турбостимулатор" на одобрението на спот ETF и намаляването наполовина, очаквано през пролетта, трябва да изстреля биткойна до 100 000 долара - 45% скок спрямо историческия му връх от 69 000, достигнат през ноември 2021 г.

"Пътят към 100 000 долара ще бъде осеян с неочаквани дупки и двуцифрени спадове като биткойн", каза Тренчев. "Заимствайки фраза от един от най-големите му критици Уорън Бъфет, "прехвърля пари от нетърпеливите към търпеливите".

За още по-бича прогноза потърсете Антъни Скарамучи, основател на SkyBridge Capital и дългогодишен евангелист на биткойн.

"Биткойнът ще завърши годината на 140 000 долара", каза той пред изданието за цифрови новини Semafor.


 Източник: CNN


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

рак