Дмитрий Песков

Свързани новини

09.02.2024 15:20

Кремъл коментира смяната на военното командване в Киев

Видян 405 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия не очаква значителни последици за военната си кампания срещу Украйна, след като Киев смени своя главнокомандващ, съобщиха от Кремъл. В четвъртък украинският президент Владимир Зеленский уволни Валерий Залужний и назначи на негово място Александър Сирски.

Пренареждането в Украйна стана седмица след като в националната преса се появиха съобщения за предстоящото уволнение на Залужний. Обяснявайки този ход, украинският министър на отбраната Рустем Умеров заяви, че страната му се нуждае от "нови подходи [и] нови стратегии" в конфликта с Русия.

Запитан за промяната по време на брифинг в петък, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че руската кампания срещу Украйна няма да бъде засегната и че Москва ще продължи, докато не постигне целите си.


От месеци в медиите се появяват съобщения, според които между кабинета на Зеленски и Залужний има затвърден антагонизъм. Съобщава се, че екипът на президента завиждал на популярността на генерала, която според проучванията на общественото мнение е по-висока от тази на президента. Твърди се, че двамата са влезли в конфликт и по отношение на тактиката на фронта и дали политическите съображения трябва да имат предимство на бойното поле.

Преди да заеме новия си пост, Сирски е бил командир на украинските сухопътни сили. Критиците го описват като "човек, на когото се угажда", като се позовават на ролята му в битката за Артьомовск (известен в Украйна като Бахмут), който руските сили превзеха през май миналата година. Зеленски е обявил града за "крепост" и според сведенията е настоявал да го защитава на всяка цена, дори когато западните съветници са му казали да намали загубите и да запази войски за планираната контраофанзива.

Последвалата украинска операция започна в началото на юни, но не успя да доведе до значителни териториални придобивки, въпреки доставките на западни тежки оръжия, включително основни бойни танкове. До края на октомври Русия оценява загубите на Киев в контраофанзивата на над 90 000 души.
 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

лъв