Елизабет II носи диадема с диамант и аквамарин на държавния банкет в Русия през 1994 г. Анвар Хюсеин/Getty Images

Свързани новини

10.09.2022 07:09

Кралицата и Русия: от Гагарин до Путин

Видян 6261 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като се възкачва на британския престол през 1952 г. , кралица Елизабет II е имала доста срещи с чуждестранни държавни глави и други видни личности. През годините тя има възможност да се запознае и с Русия, като е приемала високопоставени гости на страната и дори веднъж сама е била на държавно посещение.


Юрий Гагарин

Руският космонавт Юрий Гагарин, първият човек, който пътува в космоса, веднага си спечелва слава не само в СССР, но и в други страни. Въпреки обтегнатите отношения между Запада и Москва по това време, Гагарин започва световна обиколка скоро след завръщането си от мисията, като по пътя посещава Великобритания. На 14 юли 1961 г. той е приет от кралицата и нейния съпруг принц Филип. Според ТАСС в един момент Гагарин изяжда резенче лимон от чашата си с чай и кралицата взeма пример от него.



Юрий Гагарин посещава Тауър ъф Лондон по време на обиколката си, юли 1961 г. © Sputnik


Освен това в книгата на Андрю Мортън "Кралицата" се твърди, че първият човек в Космоса дори е поставил ръката си върху крака на монарха точно над коляното, вероятно за да се увери, че тя е истинска.


През март 2021 г. , разказвайки за времето, прекарано заедно, Елизабет II казва за Гагарин: "Той беше очарователен и предполагам, че да бъдеш първи е особено очарователно.
 
Михаил Горбачов

На 7 април 1989 г. Нейно Величество посреща съветския лидер Михаил Горбачов в замъка Уиндзор. На свой ред той покани кралското семейство да посети страната му, а кралицата изрази надежда, че ще може да се възползва от тази възможност в по-късен, "удобен" момент.
Съветският лидер Михаил Горбачов (вляво) разговаря с британската кралица Елизабет II в замъка Уиндзор в края на официалното посещение на Горбачов във Великобритания на 7 април 1989 г. © AFP / Andre DE WET

След две години Съветският съюз е разпуснат и Горбачов напуска поста си.
Принц Филип, Найна Елцина, кралица Елизабет II и президентът Борис Елцин на борда на кралската яхта "Британия" за банкет на 20 октомври 1994 г. © Graham Picture Library/Getty Images


Борис Елцин


Първият постсъветски лидер на Русия Борис Елцин се среща с кралицата два пъти. Първият път беше по време на посещение в Лондон през ноември 1992 г. Според преводача на Министерството на външните работи Ка Бишъп руският президент на няколко пъти е нарушил протокола с жестове на прекомерна привързаност.

 Президентът Елцин "два пъти хвана ръката на кралицата, а веднъж дори се опита да я обгърне около кръста, но беше възпрепятстван (без да се обиди) от умението на човек с дългогодишен тренинг", разказва Бишоп.
Единственото посещение в Русия
Посещение на кралица Елизабет II в Москва, Русия, на 17 октомври 1994 г. Кралица Елизабет с Борис Елцин в Болшой театър. © Gamma-Rapho via Getty Images

Две години по-късно, на 17 октомври 1994 г. , кралската двойка прави единственото си (според протокола) официално посещение в Русия. Тридневното събитие е първият случай, в който британски монарх стъпва на руска земя. Както руската, така и западната преса побърза да опише пристигането на кралицата като исторически знак за значително подобряване на отношенията между Москва и Запада.
Президентът Елцин организира пищен банкет, подобаващ на случая.

Особено внимание се обръща на това кои от бижутата си кралицата ще носи по време на престоя си в Русия, тъй като голяма част от бижутата в колекцията ѝ произхождат от Имперска Русия. Бабата на Нейно Величество, кралица Мери, е купила бижутата от потомци на аристократи руски бежанци след революцията от 1917 г.

В крайна сметка Елизабет II избира скъпоценни камъни, които не са свързани с драматичните страници на руската история. Медиите тогава предположиха, че това е направено специално, за да не се предизвика обида.
Владимир Путин


Президентът Владимир Путин, който наследи Елцин начело на Кремъл, също се срещна с кралицата на 24 юни 2003 г. по време на официалното си посещение във Великобритания.
Руският президент Владимир Путин и кралица Елизабет II в Бъкингамския дворец на 24 юни 2003 г. © Corbis via Getty Images

Според съобщения в британските медии руският лидер е закъснял с 14 минути за срещата с монарха.

Два дни по-късно, по време на вечеря в Спенсър Хаус, Путин похвали факта, че Русия и Обединеното кралство са достигнали ниво на "зряло и обещаващо партньорство" Новите отношения позволиха да се обедини потенциалът на двете страни за решаване на общите проблеми, заявиха тогава от Кремъл.

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

лъв