Свързани новини

05.06.2009 09:21

Крайнодесните втори с 14,8 % на евроизборите в Холандия

Видян 1233 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Партията на свободата на крайнодесния депутат Герт вилдерс получава 14,8 % от гласовете на произведените в страната избори за Европейски парламент и ще влезе в него за първи път с 4 депутати, според екзит пол, предаде АФП.


Партията би трябвало да получи 4 места в парламента в Страсбург, съгласно резултатите от проучване, осъществено от института Synovate за холандската телевизия NOS и за агенция ANP и огласено след затварянето на избирателните бюро в 22.00 ч. българско време. Резултатите са при около 40 % избирателна активност. Християндемократите на премиера Ян Петер Балкененде има 20,3 % от гласовете, а коалиционният й партньор Работническата партия - 13,4 %. 45-годишният Герт Вилдерс който е десети в листата на своята крайнодясна партия, вече даде да се разбере, че ще се откаже от мястото си на евродепутат в случай, че бъде избран мажоритарно. Холандия и Великобритания са първите страни, които гласуват в европейските избори, които се произвеждат до неделя в 27-те държави от ЕС, предаде БГНЕС.


Изгдигането на Вилдерс - описващ Корана като фашистки, означава 24-часова защита за него след получените смъртни заплахи, заплаха от съд за реч на омразата в страната му и забрана от влизане във Великобритания - идва за сметка на партньорите от управляващата коалиция. Създателката на стандарти в анти-ислямизма партия е втора, отстъпвайки само на християндемократите на премиера Ян Петер Болкененде, отбелязали спад с близо 5 % до 19,6 % и загуба на двама от седемте си места в Европейския парламент. Големият губещ е коалиционният партньор в управлението - лейбъристката PvdA - по-слабо с 9,7 % представяне до 13,9 на сто и загуба на три от четири места, според различни екзит полове. "Това е фантастичен резултат" заяви пред националната телевизия Вилдерс."Много хора ясно копнеят за различна Холандия и им е достатъчна тази голяма Европа. Това е началото, ние ще растем. Надявам се да се представим още по-добре на националните избори и да се превърнем в най-голямата партия в страната", не скрива амбициите си крайнодесният лидер. Неговата партия се противопоставя на самото съществуване на Европарламента, а Вилдерс заяви в интервю пред вестник, че партията му участва в "разрушаването му отвътре". Избирателната активност в страната се е движела окол 40 %, според първоначалните данни, по което този вот прилича на предишния, произведен през 2004 г. Попитан дали се вижда начело на страната в коалиция с Вилдерс, премиерът Балкененде каза просто: "Това е за Европа. Ще преценим за коалиция когато се произведат националните избори през 2011, не сега". Лидерът на по-малкия коалиционен партньор в управлението Бос изтъкна, че най-губещи в тези избори са партиите, подкрепящи Европа, които я защитават от евроскетицизма. Третият партньор, Християнският съюз, запазда двете си досегашни места в Европейския парламент.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак