Крайнодесни партии от Европа проведоха вчера среща в италианския град Флоренция

Свързани новини

04.12.2023 13:02

Крайнодесни партии обещаха реформи в ЕС след евроизборите догодина

Видян 1149 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Крайнодесни партии от Европа проведоха вчера среща в италианския град Флоренция, на която се зарекоха да реформират и придадат нов облик на ЕС след европейските избори догодина, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Партиите обещаха да затегнат подхода на блока по миграционния въпрос и да смекчат климатичните политики, за да защитят работните места и промишлеността.

В срещата участваха партии от около дузина страни от ЕС, вдъхновени от скорошната победа на парламентарните избори в Нидерландия на Партията на свободата на Герт Вилдерс.

"Нашата цел е да станем третият най-голям блок в Европейския парламент след десноцентристите и социалистите и да бъдем от решаваща важност там", заяви на форума италианският вицепремиер Матео Салвини, който е лидер на крайнодясната партия "Лига" и който беше домакин на срещата.

Салвини визира крайнодясната група в Европарламента "Идентичност и демокрация", която сега е на шесто място по големина в институцията след дясноцентристи, социалисти, либерали, зелените и консерватори. Но данните на социолозите я поставят на четвърто място за изборите през юни догодина.

В "Идентичност и демокрация" не влиза обаче партията на италианския премиер Джордаж Мелони "Италиански братя", която води в социологическите допитвания за рейтинга на италианските партии.

На форума във Флоренция по видеоконферентна връзка се включи Герт Вилдерс. Той заяви, че се надява, че неговият успех на парламентарните избори в Нидерлания, който той нарече "политическо земетресение в Нидерландия и Европа", може да бъде "началото на една вълна от национални изборни победи" за неговите политически съмишленици.

Вилдерс похвали Салвини, когото той нарече вдъхновение за него. Той похвали и "неговите италиански приятели".

Салвини се противопоставя на европейското решение да се забранят двигателите с вътрешно горене в новите автомобили от 2035 г. и беше подкрепен в тази насока от лидера на германската "Алтернатива за Германия" Тино Хрупала, който призова за "край на войната срещу колите".

Жордан Бардела, председателят на френската партия "Национален сбор" на Марин Льо Пен, присъствал също на проявата във Флоренция вчера, се обърна към останалите участници на италиански, с което си спечели овации. Той заяви, че "Европа не може да се превръща в 5-звезден хостел за Африка" и свърза масовата имиграция с насилието и престъпленията.

Но по други въпроси между партиите, уважили форума във Флоренция с лично присъствие или включване по видеоконферентна връзка, има разногласия. Вилдерс например е срещу прекомерните обществени харчове, докато Салвини разкритикува правилата за бюджетна дисциплина в еврозоната. Германските и австрийските крайнодесни пък се разграничават от другите относно войната на Русия в Украйна.

"Украйна не може да победи в тази война, те трябва да я спрат", заяви Хрупала, визирайки под "те" украинците. Той упрекна и ЕС за наложените санкции срещу Русия, които се отразявали на германската икономика и призова за възобновяване на руските газови доставки чрез газопровода "Северен поток".

Салвини, който едно време се възхищаваше от руския президент Владимир Путин, заяви сега, че неговата партия "ясно е подкрепила всякаква намеса в защита на Украйна, с факти, гласове и пари".

Италианската агенция АНСА се спира относно срещата във Флоренция на призива на Салвини към останалите партии от италианската управляваща коалиция - партията на Мелони и партията "Форца Италия" на Антонио Таяни, да не се разделят на евроизборите догодина. Според Салвини това би било фатална грешка.

"Десноцентристите в Европа могат да направят революция, само ако са обединени", подчерта Салвини.

"Италианското правителство не е под въпрос и ще управлява за пет пълни години, за което италианските гласоподаватели са го избрали", заяви още Салвини. Той подчерта, че работи много добре с Джорджа и Антонио и че планира инфраструктура, която се нуждае от години, за да бъде придвижена напред. Той визира плановете за мост над Месинския пролив.

Партията на Мелони оглавява обаче друга европарламентарна коалиция и това е тази на "Европейските консерватори и реформисти", основана едно време от британските тори, припомня АНСА. "Форца Италия" пък е част от десноцентристката Европейска народна партия.

Миналата седмица Таяни отхвърли възможността за съюз, в който влиза десният нидерландски политик Вилдерс.

"Политико" отбелязва, че доста крайнодесни лидери са пропуснали събитието във Флоренция - сред тях Марин льо Пен и португалският крайнодесен депутат Андре Вентура.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

рак