Свързани новини

29.11.2009 16:28

Кръгът Капитал въвлича Дянков във война с бг трезорите

Видян 4201 пъти | Коментари 0
Гласували 6 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

Разправа с българските банки ли е точка първа от дневния ред на финансовия министър? Този въпрос си задават малкото читатели на в. Капитал, видели първия залп от една война с родните трезори.


Подписана с редакционен псевдоним статия, която се позовава на данни, с които "вестникът разполага", без да се казва откъде, заклеймява държането на парите на българските държавни фирми в наши банки, а не в чужди.


За повод на текста са използвани думи на финансовия министър от миналата неделя, казани по Нова телевизия:“три – четири финансови институции са държали огромна част от парите на държавните предприятия”.


Всъщност, българските банки са общо 5. 4 държат не огромна част, а половината от депозитите на държавните фирми. През 1 пък минава бюджетът на София. Това е съвсем нормално – държавата да подкрепя родния, а не чуждия бизнес в условията на криза.


Особено като се знае, че западните банки изтеглиха парите си от страната и оставиха своите местни клонове да оперират със средствата, които сами привличат от нашето население. Това пък доведе до вдигане на лихвите по депозитите до лудост. Оттам скочиха и лихвите по кредитите. Което беше причина за блокиране на българския бизнес и надуване на междуфирмената задлъжнялост до небивали висоти.


Веригата е ясна на всеки средно интелигентен човек и е редно да се запитаме на какви се правят онези, които заклеймяват патриотизма в бизнеса?


Всъщност става въпрос за уреждане на стари сметки между олигарси, но защо ли на гърба на финансовия министър, който и без друго е под канонада от всички страни?!


Достатъчна му беше характеристиката, дадена от най-богатия българин според класацията на СЛАВА Васил Божков: “неуравновесен министър”.


Кръгът Капитал от дълго време воюва от трибуната намаляващото си количество медии (в петък спря и ре:тв) със собствениците на Централна кооперативна банка и Корпоративна търговска банка. Най-меко казано не е близък и с останалите притежатели на банки в България – тези на Общинска, Инвестбанк и Първа инвестиционна банка. Същият кръг открито лансира чужди банкови институции и дори участва в ръководството на техни консултативни органи.


В това няма нищо лошо и е право на всеки да си избира приятелите, освен ако под благовиден предлог не бъде въвличана неопитната нова администрация в ненужни за нея войни.


Защото зад всяка от българските банки стои национален бизнес, който пък храни стотици хиляди семейства у нас при застрашително скачаща безработица.


Нещата са свързани и с друга новина. Димана Ранкова, близка до боса на кръга Капитал Иво Прокопиев, влезе в ръководството на Българската банка за развитие. Чрез тази институция Станишев наля пари от излишъка, за да се оживи банковият сектор и нашата финансова система единствена в Европа е на печалба. Ако и Борисов реши да даде пари, които банките да пуснат като кредити на бизнеса, ББР е органът, през който ще мине. Съдейки по канонадата откъм Капитал и назначението, едва ли ще стигнат до атакуваните през уикенда трезори.


 Любопитно е финансовият министър Дянков да види до какви резултати ще доведе проверката, която в момента тече в Комисията за финансов надзор, чийто зам. при Тройната коалиция беше същата Димана Ранкова. Във висшите кръгове вече се говори, че ще има скандални разкрития. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

рак