Свързани новини

05.12.2013 11:30

Крадат ток по радиото

Видян 1866 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Радиолюбители могат да "заглушават" предаването дистанционно на данни от така наречените умни електромери към електроразпределителните дружества, алармираха експерти. Така се създават възможности за кражба на ток.Причината е, че уредите със S-FSK система предават през незащитената честота в радиолюбителския обхват между 20 и 110 килохерца. Това съобщава Петко Ганчев, експерт на гражданската организация "Днес", цитиран от "Телеграф". Така всеки включил се на радиочестотатата, съвпадаща с тази, по която се предават показанията от електромера, може да се прекъсне връзката с енергото. Така се съзздава буферен период, в който електромерът не отчита потреблението.


Заради факта, че радиочестотата не е защитена, електромерите често губят връзка с енергото заради нарочна или случайна намеса, каза още Ганчев. За да оправят този проблем, електроразпределителните дружества трябва да вземат лиценз и да защитят ччестотата, за да не могат други потребители да влизат в нея, обясни той.


Подобни "умни" елетромери са монтирани в ромски кквартали и на други проблемни клиенти, чията консумация се следи и снема дистанционно. Предлагането на интелигентни измермателни системи е изискване от ЕС и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която реши делът на умните електромери да достигне 10% до 2020 година.


Дружествата отричат да имат подобни проблеми с дистанционните уреди. "По отношение на елетромери с дистанционен отчет ЕВН Електроразпределение спазва всички стандарти на България и на Европейския съюз по отношение на качество, стандарт и защита", коментираха от дружеството.


От "Енерго-Про" пък твърдят, че устройствата предават кодиран сигнал. Единственият начин да се манипулират електромерите било някой да научи кодовете, които компанията производител е заложила, което било практически невъзможно. От "Енерго-Про" допълниха, че ставало въпрос за технология на много високо ниво. Навсякъде по света, където се прилагала, корекция на данните от страна на оператора била невъзможна.


От ЧЕЗ отговорят, че не експлоатират електромери с подобна система за комуникация.


В законодателството се постави изискване за монтиране на контролни електромери, които да са собственост на потребителите, след измервателния уред на енергото. Те могат да бъдат и механични, но да са проверени за точността им на измерване от сертифицирана лаборатория. Така гражданите няма да се съмняват, че техник на енергото е манипулирал показанието за неговата консумация на енергия, предлагат от движение "Днес".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

дева