Свързани новини

24.06.2019 11:08

КПКОНПИ изпра Апартаментгейт

Видян 2695 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) не е установила нарушения при проверките на апартаментите на властта.


Скандалът с новите имоти на управляващите, купени на по-ниски цени от пазарните с недостигащи им дори за занижената стойност доходи, избухна през месец март и доведе до серия от оставки на министри от ГЕРБ. Още тогава започнаха и проверки, извършвани от антикорупционната комисия, а паралелно с тях текат и тези на прокуратурата и Националната агенция по приходите.


Всичко това се е случило в разрез със законите у нас, според които всеки е длъжен да изповядва сделките минимум на пазарните  цени. Така например финансовият министър Владислав Горанов е декларирал стар апартамент за € 1000/кв.м в работническата зона Б 5 преди скока на цените на имотите, а Цветан Цветанов години по-късно си е купил чисто ново жилище в престижния квартал Изток и то супер лукс за € 600 кв.м.  с бонус 130 м2 тераса, 40 кв. гараж и частен ВИП асансьор.


На 19 юни комисията е приключила 11 производства, които бяха образувани след скандала. По 7 от тях комисията не е открила конфликт на интереси, а други 4 са прекратени. Така казусът с имотите е приключен за КПКОНПИ. Резултатите от проверката на прокуратурата все още се очакват.


На сайта на комисията са публикувани няколко решения, според които при покупката на имотите си не са направили нарушения бившият шеф на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, , бившият министър на правосъдието Цецка Цачева, председателят на комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.


Всички те бяха разследвани от антикорупционната комисия по медийни публикации от преди няколко месеца заради имоти, за които се твърдеше, че са купени на по-ниски цени от пазарните.


Отделно прокуратурата също започна проверки по публикациите за имотите, купени на по-ниски от пазарните цени. Сред проверяваните както от държавното обвинение, така и от данъчните е председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, който излезе в отпуск по съвет на премиера Бойко Борисов, а след това го удължи. Това може би обяснява защо подчинените му оневиняват останалите лица в скандала. Данъчните инспектори в София и прокуратурата правят ревизия на имуществото и доходите на Пламен Георгиев и съпругата му за периода 2013 – 2018 г. Резултати от проверката няма, въпреки че законоустановения срок вече изтече.


Единствено сигналът за апартамента на съпругата на Лозан Панов, който бе проверяван от антикорупционната комисия в качеството му на председател на ВКС и председател на Административния съд в София-град в периода 2007 - 2012 г., ще бъде препратен към Инспектората на ВСС.


Според заключението на комисията в сигнала срещу него се съдържат твърдения за облагодетелстване на Панов, както и нарушаване на изискванията на Висшия съдебен съвет за висок морал на представителите на съдебните власти.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Любо Кольовски 30.06.2019 14:08

    Обществеността приема с аплодисменти решението на КПКОНПИ, а представтели на Инициативния комитет по посрщане на отдавна чаканото решение поднесоха цветя на ръководството на комисията и обкичиха с венци парадния вход на сградата, където заседава антикорупционния орган. Съобщава се още, че ИК е предложил на КПКОНПИ, на Народното събрание и Министерския съвет да бъде учредена специална и голяма парична награда, която да се връчва на всички заподозрени за корупционни сделки, оправдани от КПКОНПИ и несраведливо обвинените да бъдат пращани на едномесечна почивка на Кайманските острови, както и Фиджи, Бали и др. екзотични дестинации. Така поне отчасти ще се компенсират страданията и мъките на несправедливо обвинените.

  • 001 Г-н Борисов, върнете невинните апартаментчици на постовете им! 30.06.2019 14:08

    Г-н Бойко Борисов да се извини за изразеното съмнение и да върне на постовете всички, които бяха проверени и оневинени за конфликт на интереси от независимата и безкомпромисна мега структура КПКОНПИ. Цветан Цветанов, Цецка Цачева и останалите потърпевши от скандала „Апартаментгейт“ да бъдат овъзмездени за преживените притеснения и унижения. Това пишат в писмо група граждани. Те имат намерение да започнат събиране на подписи в подкрепа на несправедливо посочените като замесени в съмнителни сделки политици и управленци. Авторите на обръщението предлагат също българската държава да заведе дело в Европейския съд срещу българския народ, който се усъмни в честността на въпросните политици и управленци. Народът трябва да понесе санкции за това, че хвърли петно на челата на доблестните партийни кадри и им причини стомашни и други смущения. Не би било лошо правителството да допълни списъка с предложени бележити българи за орден „Стара планина“, а президентът на им ги връчи. За да се постигне пълна справедливост, редно е също главният прокурор Сотир Цацаров да продължи да изпълнява задълженията си и след изтичане на мандата. Такъв главен прокурор не сме имали и трябва да се гордеем с него, заяви преди дни проф. Огнян Герджиков. Кой друг, ако не смелият професор Герджиков разбира от тези неща. Сигурно и детски стихове ще посвети на първия по ранг обвинител в държавата. Ако пък г-н Цацаров е постигнал договорка за някой друг достоен пост, то мястото му нека заеме неговият заместник Иван Гешев. Това ще е плавен преход към продължаване на хуманния подборен отстрел, в който г-н Гешев така слевно се специализира. Намесваме прокуратурата в темата, защото тя е тази, която трябва да свали мръсните съмнения относно произхода на милионите на политиците и управниците. Отвратително е да се съмняваме в нашите политици, които са дали безброй доказателства за своята почтеност и загриженост за бъдещето ни. Прокуратурата е длъжна да възстанови справедливостта.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

риби

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху изграждането на силни

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху