От парламентарната трибуна той  защити предложения бюджет за прокуратурата

Свързани новини

24.02.2022 14:19

Корупцията и липсата на отговор от прокуратурата позволява навлизането на враждебно влияние на Кремъл у нас: Христо Иванов

Видян 1734 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


В условията на война през нереформираната прокуратура прониква корупция и враждебно влияние на Кремъл, каза съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.


 


От парламентарната трибуна той  защити предложения бюджет за прокуратурата, който да я подтикне към ефективност и отговорност. Ето и думите на Иванов:


 


„Днес сме в променена ситуация. Наистина става дума за война. И тази война не е война между две страни Русия – Украйна. Това е война, при която един диктатор се опитва с всички средства, включително бомбардировки срещу градове, в които има цивилно население, да ревизира следвоенния ред.


 


И пред лицето на тази заплаха ние трябва на ново ниво на национална отговорност да консолидираме българската държавност. Корупцията и липсата на отговор на корупционните престъпления са един от порталите, през които враждебното влияние на Кремълския режим, който се опитва да ревизира международния ред, ще влиза в България, както и досега е правил. Ако ние не затворим този портал, включително чрез решителна съдебна реформа, това ще бъде още една форма на много силна уязвимост на България в тази нова, рискова ситуация.


 


Така че моят призив е да изоставим сегашните разделения и да се опитаме да намерим консенсус за необходимата реформа. Защото не  само отбраната, не само службите, не само енергетиката, а и способността на българските институции да устояват на корупционно влияние и проникване, ще бъдат от ключово значение, за да се справим с този нов, мрачен период, в който навлизаме.“


 


Христо Иванов подчерта, че не става дума за война с прокуратурата, а за търсене на ефективност и отчетност от нея. Дори българският Конституционен съд казва, че тя е отговорна за провеждането на наказателна политика, подчерта лидерът на „Да България“. И добави, че има начини държавната наказателна политика да бъде вкарана в руслото на конкретни измерими критерии показатели.


 


Иванов даде за пример сайта на Кралската прокуратура на Англия и Уелс, показващ цикъл на планиране и отчитане на прокуратурата, която след обществено обсъждане си залага определени показатели и цели и каква цената им за изпълнение. Подобни системи има и в Холандия и на много други места, каза Иванов и призова парламентът да се ангажира с такъв подход.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Калин 27.02.2022 23:36

    Христо Иванов явно гледа твърде много филми! На моменти чак се учудвам от къде му идват такива параноични мисли.

  • 001 Асен 26.02.2022 09:45

    Има си Иванов поръчение от Прокопиев да обсеби прокуратурата и това е то, все това му е в устата.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец