Около предложението се обединиха членовете на Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет

Свързани новини

28.02.2022 10:02

Конституционният съд да каже дали парламентът може да закрива съдилища: Орган

Видян 786 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Конституционният съд (КС) да се произнесе може ли Народното събрание чрез законодателни изменения да закрива съдилища.


 


Около това предложение се обединиха членовете на Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет, те обсъдиха проекта за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се предлага закриване на специализираните съдилища и прокуратури, както и премахването на кариерните и финансовите бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет и инспекторите от ИВСС, съобщава Лекс. Забавното е, че именно парламентът ги създава и законите, по които съдилищата извършват дейности. Така, че отговорът е ясен, а протакането  е очевидно.


 


Гражданският съвет реши да изпрати молба до всички депутати, председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, както и до главния прокурор с искане да сезират Конституционния съд дали Народното събрание може да закрива съдилища, като по думите на членовете на съвета това трябва да стане преди започването на процедурата по обсъждане на законопроекта.


 


Съветът се обяви категорично против закриването на спецструктурите като обяви, че не подкрепя мотивите и оценката за въздействие, като заяви, че те не са задълбочени и обективни, тъй като не почиват на обективно изследване на дейността на тези органи.


 


На заседанието присъстваха представители на организации, членове на Гражданския съвет, кадровици, съдии и прокурори от специализираните структури, както и адвокати.


 


„Една година мислех, че може да има диалог. Чака ни тежка битка“, заяви на свой ред ръководителят на Специализирания наказателен съд (СНС) Мариета Райкова. Според нея целта не е съдебна реформа, а разпиляване на дела, а в проекта имало само общи и кухи фрази. Тя заяви, че на практика не вижда къде са грешките в работата на специализираните съдилища.




Представители на адвокатурата обаче посочиха къде са проблемите в работата на спецструктурите, а те са в основно в две насоки – продължителността на мерките за неотклонение, за което вече има осъдителни решения срещу България от съда в Страсбург. Това рефлектира и върху споразуменията, както и т.нар. „леки присъди“.


Пламен Валентинов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

телец

Този ден е малко по-интелектуален за вас

Този ден е малко по-интелектуален за вас, с други думи -