Някои комари всъщност са полезни

Свързани новини

17.09.2023 07:12

Комарите са досадни, а някои са смъртоносни. Ето защо не можем - и не трябва - просто да ги убиваме

Видян 16594 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По това време на годината всички сме добре запознати със звуците на лятото: вятърът по дърветата, песните на птиците, разговорите на децата, които играят навън - и упоритото жужене на комарите.

Тези насекоми ни хапят още от най-ранните ни дни. А с тези ухапвания се появяват и множество болести, причинени от вируси и паразити, които се качват на комар - от малария до западнонилска треска, Зика, денга и др.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ нарича комарите най-смъртоносните животни в света и те са отговорни за стотици хиляди смъртни случаи по света всяка година. Като добавим и затоплянето на света вследствие на изменението на климата, проблемът може да се задълбочи.

Имаме някои проблеми с нашите дребни кръвожадни съжители и може да изглежда, че ако се отървем напълно от тях, ще премахнем източника на дразнене, да не говорим за спасяването на човешки живот.

Но можем ли просто да се отървем от всички тях? Попитахме експертите.


Някои комари всъщност са полезни

Първият проблем, с който трябва да се справите, е думата "всички". В света има повече от 3000 признати вида комари.

"И всеки един от тези комари е много различен по отношение на своята екология, местата, на които съществува, дали хапе хора, дали хапе жаби или птици", отбелязва Кристен Хийли, доцент в катедрата по ентомология в Държавния университет на Луизиана. "Така че целият им екологичен цикъл е много различен в зависимост от комарите, за които говорим."


Предвид това разнообразие трябва да се разгледат много екологични цикли - с други думи, взаимоотношенията между видовете и тяхната среда.

Хийли, който е и президент на Американската асоциация за борба с комарите, предлага за пример Луизиана, където има много блата, където комарите виреят добре. "Тези комари могат да служат отлично за екологията на тези блатни жизнени цикли, за изхранването на рибите и други дребни безгръбначни във водната система. А може би има и други дребни животни, които могат да се хранят с възрастните (комари)".

Други комари могат да играят подобна роля в родните си местообитания, така че пълното им изкореняване в крайна сметка може да има някои неблагоприятни последици. На всичкото отгоре експертите казват, че е малко вероятно да успеем да унищожим напълно всички комари, като се има предвид тяхната огромна (мисля, че са стотици милиарди) и широко разпространена популация.


Но не е задължително да се отървем от всички комари.

Оказва се, че видовете, които са ни най-познати - тези, които причиняват всички тези сърбящи, червени подутини, както и по-известните болести - са малко на брой.

И както казва Лора Харингтън, професор по ентомология в университета Корнел: "Изкореняването на всички комари вероятно ще окаже въздействие върху хранителната верига. Изкореняването на един или два вида вероятно няма да окаже никакво въздействие."

Добре, а кой е проблемът?

По-конкретно, комарите от родовете Aedes, Anopheles и Culex. Всеки от видовете в тези родове може да пренася множество вируси или паразити. Anopheles пренася малария, Culex пренася Западен Нил, а само родът Aedes включва комари, които могат да пренасят жълта треска, чикунгуня, денга и зика, наред с други.

И може би нямаме нужда от тях в нашите екосистеми.

"Видовете комари, пренасящи болести, като Aedes aegypti и Aedes albopictus, са инвазивни видове в много части на света. ... Ние сме се справяли добре и без тях", казва Джон Маршал, професор по биостатистика и епидемиология в Калифорнийския университет в Бъркли, пред CNN.

"Съществуват хиляди видове комари, само няколко от които пренасят човешки патогени, така че ако видовете, които пренасят болести, бъдат премахнати, често ще има видове, които не пренасят болести, за да запълнят техните екологични ниши."


 Маршал добави: "Комарите, които пренасят болести, са били елиминирани от много части на света в историята, така че елиминирането им на местно ниво със сигурност е възможно."


Хийли отбеляза, че тези видове също така имат "много близка връзка" с вирусите или паразитите, които пренасят. Това означава, че макар теоретично сестрински видове да могат да мутират и да станат способни да пренасят едни и същи болести, малко вероятно е да видим напълно несвързани видове, които внезапно да станат преносители, ако елиминираме проблемните.


 Ако погледнем по-конкретно към САЩ, комарите от вида Culex - а именно обикновените домашни комари - са голяма цел на усилията за борба. Тези комари предпочитат да се хранят с птици, откъдето се заразяват с вируса на Западен Нил, а хората са "случайни гостоприемници", казва Хили. Но като ларви и какавиди тези комари обичат да живеят в силно замърсена среда, като септични ями, задържащи и възпиращи водоеми и навсякъде, където има оттичане на канализационни води.


Другият вид комари, които са обект на борба в САЩ, са тези, които живеят в задния ви двор, като азиатския тигров комар (част от рода Aedes). В началото на жизнения си цикъл "те живеят в контейнери в задния двор, като гуми, лейки, вани за птици".


Важно е да се отбележи, че в тези екосистеми няма много други видове, които биха могли да бъдат засегнати - така че премахването на тези специфични видове комари няма да наруши естествения баланс, казва Хили.


Що се отнася до комарите Anopheles, които пренасят малария, нещата са малко по-различни. Те предпочитат блатата, казва Хили, които са много по-разнообразна екосистема.


"Ако трябва да се насочите към ларвите на този вид, ще трябва наистина да помислите какви продукти ще използвате в тази среда", каза тя.


Въпреки че някои скорошни случаи на малария попаднаха в заглавията на вестниците, тя все още е рядкост в САЩ.


Какво опитваме?


Отминаха дните на проблемните химикали с непреднамерени ефекти върху екосистемите - стратегиите за контрол стават все по-специализирани, казват експертите.


"Например, известен успех е постигнат с Wolbachia (бактериална инфекция на комарите) като инструмент за "стерилизиране" на комара Aedes aegypti (основен преносител на вирусите денга, Зика и жълта треска)", казва Харингтън.


Wolbachia, например, е използвана за стерилизиране на мъжки комари. Бактерията също така не позволява на вирусите, които причиняват Зика, Денга, жълта треска и Чикунгуня, да се размножават в комара Aedes aegypti.


Редактирането на гени предлага и други обещаващи стратегии, включително допълнителни начини за обезплодяване на популациите от комари. Други възможности включват използването на нехимични варианти за унищожаване на незрелите комари - като например внасяне на риби, които да изяждат ларвите - поставяне на капани за захар и използване на дронове за намиране на застояла вода за отстраняване, казва Хийли.


Но не може да се отрече, че все още не сме спечелили войната.


"Беше предизвикателство", каза Харингтън. "Комарите имат кратко време за генериране, могат да мутират, да се адаптират и да се променят много бързо в отговор на някои стратегии. Освен това все още не знаем много за тяхната основна биология и поведение, което е от решаващо значение за разработването на ефективни средства за тяхното елиминиране."


Тя добави: "Необходимо е да се направят много изследвания, за да се разработят и оценят инструменти, които да бъдат достъпни и приемливи, особено за хората в бедни на ресурси условия, които страдат от най-голямото бреме на болестите."


Образованието за контрола на комарите също е от ключово значение - неправилното използване на спрейове например може да навреди на други насекоми, като пчелите. "Но за щастие, тези неправилни приложения не са норма", казва Хийли, който е провел изследване на тези практики заедно с пчеларската индустрия.


"Имаме организирана борба с комарите от повече от век. А изследванията ни с лабораторията по пчеларство на Министерството на земеделието на САЩ продължават да подчертават, че има по-важни стресови фактори за здравето на медоносните пчели. ... Непрекъснато обучаваме работниците, които се занимават с контрол на комарите, да спазват тези практики. И когато се спазват, не очакваме да навредят на тези насекоми".


 Какво можем да направим сега?


Възможно ли е премахването на най-лошите комари, които ни тормозят? Да. Но това ще отнеме време.


Засега ето какво препоръчват експертите, за да останете в безопасност:


- Проверявайте уебсайта на местния здравен отдел или уебсайта за здравето на пътуващите на CDC, за да сте наясно с рисковете, пренасяни от комари


- Използвайте репеленти, регистрирани от EPA


- Когато сте на открито, носете леки и свободни дрехи; по възможност с дълги ръкави и дълги панталони.


Уверете се, че вратите, прозорците и екраните са обезопасени, за да не влизат комари през пукнатини или разкъсвания.


- Когато посещавате райони, в които има комари, пренасящи болести, инвестирайте в мрежа за спане


- Веднъж седмично проверявайте задния си двор за наличие на стояща вода; след дъжд или поливане изпразнете кофите или кофите за боклук


 Източни: CNN



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 17.09.2023 18:04

    Разпродажба! Уникален и компактен видео-рекордер със сензори за движение и удар, нощно виждане, цифрово увеличение и запис във формат Full HD 1080p. Той ще ви предпази на пътя само на половин цена:-------> marketl.ink/carcam

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

козирог