Свързани новини

03.10.2013 10:15

Колко пъти посланикът ни в Германия критикува медиите им?

Видян 1086 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Колко пъти българският посланик в Германия критикува немските медии?

Има известна степен истина в това, което каза за медиите в България немският посланик у нас Матиас Хьопфнер, но не бива да се фокусираме по начин, по-който това да стане самоцел. Питам обаче колко пъти българският посланик в Германия си е позволил да критикува немските медии там и каква е тежестта на казаното тогава. Считам, че в случая ние можем да приемем мнението на германския посланик само за сведение.

Това заяви депутатът от ПГ на КБ и член на Комисията по културата и медиите в НС Мартин Захариев в ефира на БТВ.

"Аз не казвам, че няма ненарушение на права в медийния бранш. Казвам, че има голям проблем с прозрачността, тъй като законодателят е замълчал по въпроса", подчерта той. Захариев посочи, че има един единствен член в медийния закон, в който се изискват доказателства за собственост на медиите. "Визирам чл. 105, ал. 3 от Законът за радиото и телевизията, в която се изискват доказателства за собственост на медиите, когато трябва медията да получи лиценз. Не се искат такива доказателства дори при регистрирането й. В Германия обаче медиите се рапортуват в публичен регистър на всеки 6 месеца, до ниво на физически собственик. Но там законодателят си е свършил работата", подчерта той. 

"Трябва да се промени медийният закон. Трябва да се знае, че медийният регулатор регулира само съдържанието, той не регулира пазара. Органът, който регулира пазара в държавата, се нарича Комисия за защита на конкуренция", обясни Мартин Захариев. По думите му според действащото в момента законодателство именно КЗК е органът, който се произнася за състоянието на пазара.

"Нашият медиен регулатор не желае да регулира пазара, защото така е написан законът", посочи той.  

Захариев подчерта, че в рамките само на 100 дни не може да се напише нов закон, който да реши проблемите. Според него съществува и друг проблем в медийният бранш. "Трудно може да се наложи ново списание на пазара, например, защото има монопол на разпространението на печатните издания, по-конкретно за разпространението на пресата", каза още експертът.




Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

телец