Министър Гроздан Караджов на среща с българските превозвачи, на нея имаше дискусия с всички заинтересовани страни преди да се правят каквито и да е стъпки за промяна в обхвата и цените на тол системата

Свързани новини

03.02.2022 17:32

Колите плащат за сметка на камионите: Министър Караджов разпореди пълна ревизия на тол системата

Видян 3143 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пълна ревизия на дейността на тол системата от създаването ѝ до 31 декември 2021 г. разпореди вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. До решението му се стигна по време на дискусия с превозвачите за промяна на обхвата и цените на тол системата.


 


България е единствената държава в ЕС, където леките автомобили плащат за сметка на тежкотоварните, които всъщност рушат пътищата.


 


Повече от два часа браншовите организации правиха предложения какво трябва да се промени, за да се увеличат приходите, и разкриваха пороците на тол системата. Гроздан Караджов ги изслуша внимателно и обеща: "Ще назначим детайлна ревизия. До седмица, две ще ви информирам за резултатите от нея. Има много проблеми - начина на работа с вас, договорите с външните изпълнители, посредниците, компенсаторните такси."


 


 


Вицепремиерът допълни, че на днешната среща не се предлагат готови решения, защото първо иска да чуе мнението, проблемите и аргументите на бранша.


 


"Няма по-здравословно от това да знаем кой на каква позиция е принципно, без цифри и схеми", каза Караджов.


 


Въвеждането на тол системата беше отлагано на няколко пъти заради готвени протести на превозвачите и официално тръгна на 1 март 2020 г. с обещание за безплатни устройства. За да няма протести правителството на Бойко Борисов драстично намали обхвата на платените пътища и от първоначалното предложение от 10 000 км, което е половината пътна мрежа, те бяха намалени на 3115 км магистрали и първи клас пътища. Успоредно със свиването на платените пътища бяха намалени и първоначално предвидените такси за ползване на платената мрежа.


 


Допълнително въвеждането на тол системата съвпадна с избухването на епидемията от коронавирус и наложените локдауни. Така първоначалната уговорка за ниските цени и обхват да бъде за два месеца и след това да се направи анализ и да се разшири обхвата и цените остана вече втора година.


 


Сега правителството на Кирил Петков изглежда решено да промени тази несправедливост, тъй като данните показват, че пътищата се издържат от винетките за леки автомобили, докато приходите от тол таксите са двойно по-малко, а спрямо първоначалните очаквания за приходи от около 1 милиард лева са повече от 6 пъти по-ниски.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог