Планираната петмесечна експедиция, която трябва да тръгне през април 2024 г., има за цел да измине цялата дължина на Амазонка, като използва модерна сателитна технология за картографиране на реките, за да докаже веднъж завинаги по научен път, че Амазонка е не само най-пълноводната, но и най-дългата река в света.

Свързани новини

08.10.2023 07:40

Коя е най-дългата река в света? Нова експедиция има за цел да реши този спор веднъж завинаги

Видян 14181 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В днешната модерна епоха може би е справедливо да се приеме, че науката е дала решителен отговор на някои от най-важните въпроси, свързани с естествения свят - или поне на тези, които зависят от чисто физични измервания. Но едно на пръв поглед ясно заключение продължава да буди недоумение: Коя е най-дългата река в света?

Всъщност през 2023 г. науката все още се бори с отговора.

Титлата "най-дълга река в света" е официално присъдена на африканския Нил от авторитетни източници като Енциклопедия Британика и Световните рекорди на Гинес. Но предстоящата експедиция на екип от международни изследователи и учени по река Амазонка, която ще се движи със салове, коне и лодки със слънчеви батерии, се готви да оспори тази титла.


Експедиция с дължина 7000 км


Планираната петмесечна експедиция, която трябва да тръгне през април 2024 г., има за цел да измине цялата дължина на Амазонка, като използва модерна сателитна технология за картографиране на реките, за да докаже веднъж завинаги по научен път, че Амазонка е не само най-пълноводната, но и най-дългата река в света.

Забележително е, че Амазонка не е отделен воден участък, а по-скоро част от по-голяма "речна система", обхващаща голяма част от северната част на Южна Америка. Мрежата й, която не се различава от клоните на дърво, включва множество източници и притоци.

Спорът за дължината на реката до голяма степен се дължи на въпроса къде започва Амазонка. Докато Британика и други традиционно измерват реката като започваща от изворите на река Апуримак в южната част на Перу, 51-годишният американски невролог, превърнал се в речен експедиционист, Джеймс "Роки" Контос твърди, че е открил по-далечен източник на реката - река Мантаро в северната част на Перу - докато е проучвал маршрути за рафтинг в страната.

"Бях наясно, че за най-далечен извор на Амазонка се смята Апуримак, но когато събирах цялата информация - карти, хидрограми и др. - в подготовка за пътуването ми до Перу, осъзнах, че друга река се оказва по-дълга", казва Контос.


Освен това той проверява тази информация с топографски карти, сателитни снимки и GPS измервания, докато плава с каяк там, за което публикува изследване през 2014 г.

"Откриването на новия източник увеличава дължината на Амазонка със 77 км (48 мили) в сравнение с разглеждания досега източник", казва той.


Санада казва, че откритията на Контос са "извинение за екипа на експедицията", като обяснява, че макар очевидната цел на експедицията да е картографирането на реката, тя има и по-важни цели - по-пълно документиране и насочване на вниманието на световната общественост към богатото биоразнообразие в района на тропическите гори на Амазонка, както и към необходимостта световната общност да работи заедно за опазването му.


Планираният маршрут на пролетната експедиция с дължина 7000 км (4350 мили) ще обхване течението на река Амазонка през Перу, Колумбия и Бразилия, като ще започне от новопредполагаемия ѝ извор в Мантаро, дълбоко в перуанските Анди.

Бялата вода на Мантаро ще бъде преодоляна с рафтинг експедиция с Контос начело; след като Мантаро се влее в река Ене, ще започне по-дългата част от пътуването на борда на тройка специално конструирани лодки, задвижвани със слънчева енергия и педали, които ще следват останалата част от Амазонка до Атлантическия океан на бразилския бряг.

Санада казва, че в началото на 2025 г. ще има втора експедиция, която ще започне от река Апуримак в Перу - традиционно приемания източник на Амазонка, което ще даде възможност за втори набор от измервания. Съобщава се, че този сегмент ще бъде придружен от френската изследователка Селин Кусто (внучка на известния океанограф Жак Кусто) чрез разходка с кон по бреговете на реката.



Понастоящем Санада ръководи екип от около 50 сътрудници по проекта от цяла Америка и Европа. Експедицията вече си е осигурила някои престижни партньорства: подкрепа от Клуба на изследователите, договор с IMAX за свързана филмова продукция и поръчка за изготвяне на нова карта на река Амазонка за Харвардския университет.

Санада казва, че експедицията ще бъде домакин и на ротационен състав от международни научни изследователи, включително от партньорски университети в Бразилия, Перу, Колумбия, САЩ и други страни, които ще се присъединят на различни етапи с цел да предоставят устойчиви технологии на традиционните амазонски общности.


 Източник: CNN


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

водолей