Националната Компания Индустриални Зони ЕАД - държавна компания, която от 2017г., по времето на служебния кабинет на президента Румен Радев, се управлява от г-жа Антоанета Барес – в ролята на изпълнителен директор и член на борда на директорите

Свързани новини

01.04.2022 14:04

Когато отборът побеждава, смени в състава не се правят или може ли държавно дружество да печели в условията на пазарна икономика

Видян 1542 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 4.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна



В България всички разбират от футбол, политика, а за съжаление през последните две години и от ваксинация, а и от война… Стара и неоспорима максима в най-популярната игра в света е, че когато отборът печели, никой не променя главните действащи лица на терена. За съжаление обаче това или е убягнало от полезрението на сегашните управляващи, или просто трябва да потърсим причините за техните решения някъде другаде.




Думата ми е за Националната Компания Индустриални Зони ЕАД - държавна компания, която от 2017г., по времето на служебния кабинет на президента Румен Радев, се управлява от г-жа Антоанета Барес – в ролята на изпълнителен директор и член на борда на директорите.




През нейния мандат, благодарение и на новата визия за развитието на индустриалните паркове в страната, от брокер на затревени площадки в нищото, компанията се превърна в мощен инструмент за привличане на качествени и стратегически инвеститори, които успешно развиват своята дейност в модерни индустриални зони, отговарящи на всички съвременни изисквания.


 




Само в Индустриален парк София-Божурище през последните години са реализирани 37 проекта за над половин милиард лева, които ще дадат възможност да се разкрият близо 2000 нови работни места и то в сфери с висока добавена стойност.




Дори през 2021г., когато икономиката в целия свят бе стопирана от ковид-пандемията и безброй компании бяха принудени да преустановят дейността си, шест нови проекта стартираха строителството и изграждането на своите бази в София-Божурище.




След приемането ни в НАТО и ЕС, следващата стъпка, която всички очакваме, е влизането ни в ОИСР, или както всички наричат организацията – клуба на богатите. За целта трябваше да се изпълнят някои изисквания, свързани с правната реформа за прилагането на препоръките на организацията, относно собствеността и управлението на държавните предприятия.




ОИСР предложи редица мерки, като една от тях бе именно създаване на подходящи правила и процедури за конкурсния подбор и назначаването на органите на управлението на държавните дружества.




Стриктното спазване на всички тези препоръки може да помогне на страната ни в предстоящите преговори и в битката за място под слънцето с останалите претенденти – Румъния, Хърватия, Бразилия, Аржентина и Перу, докато заобикалянето на правилата и конюнктурните назначения едва ли биха ни осигурили място в „обетованата земя“.




През последните десетилетия се нагледахме на примери как държавни фирми се „обезкостяват“ и се водят към фалит, къде от некадърност на мениджмънта, къде от други подбуди. НКИЗ ЕАД обаче е съвсем друг пример – държавно дружество, което успешно изпълнява своята бизнес програма и успява да бъде надежден партньор, излъчващ предвидимост и последователност…поне до сега беше така.




 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

риби