Свързани новини

22.12.2021 16:04

Коалицията спря назначения на сътрудници на Държавна сигурност във външното министерство

Видян 2229 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изтекла в медиите информация за готвени назначения на бивши сътрудници на комунистическите служби в Министерството на външните работи постави днес на изпитание отношенията между партньорите в управляващата коалиция и показа, че правилото "партиите носят отговорност за ресорите си" може да бъде източник на трусове, а проблемите бързо прескачат за решение към най-горното лидерско ниво, предаде Дневник. Парламентарната опозиция от ГЕРБ и ДПС използва случая да предупреди за връщане на ДС "на бял кон" и иронизира "подмладяването" на администрацията с кадри от бившите служби. На еднаква позиция в защита на "достойните офицери" се оказаха управляващите от БСП и опозиционната "Възраждане".

Премиерът Кирил Петков потвърди, че бивши сътрудници на Държавна сигурност са били предложени като част от екипа на външния министър Теодора Генчовска, която е един от представителите на "Има такъв народ" в кабинета.

За информацията, че бившият шеф на ДАНС Петко Сертов и няколко други членове на комунистическата служба за разузнаване и контраразузнаване ще започнат работа във ведомството, съобщиха различни медии, а председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов реагира днес в кулоарите на Народното събрание, без обаче да потвърди този кадрови подбор.

"Искам да благодаря на "Има такъв народ" и министъра, че са взети бързи мерки и тези хора с досиета няма да бъдат назначени или ще бъдат освободени, ако вече са назначени. Всеки министър има право да предлага своя екип, после в коалиционния обсъждаме и решаваме дали тези назначения съвпадат с изискванията. Тя (Теодора Генчовска - бел. ред.) беше много конструктивна и ще бъде максимално проактивна да ги освободи. В случая няма да има компромис", заяви Петков. На уточняващ въпрос добави, че назначенията са по предложение на Генчовска.


 
Според информация на "Клуб Z" от вчера четиримата сътрудници на бившата Държавна сигурност, които са били в процес на назначаване в Министерството на външните работи, са: Петьо Петев, роден през 1956 г., секретен сътрудник "Динов" от Първо главно управление на ДС, гласен за началник на кабинета на министъра; Петър Воденски, роден през 1951 г. и секретен сътрудник "Велинов" към Генералния щаб на Българската народна армия; Иван Петров, роден през 1953 г., секретен сътрудник "Балинов" на Първо главно управление на ДС. Лъчезар Петков, роден през 1949 година.

Сертов беше първият председател на ДАНС, учредена по време на тройната коалиция с премиер Сергей Станишев (БСП). През 2014 г. името му попадна в медиите след като съпругата му беше го обявила за издирване, стана известно, че е напуснал страната, а месец по-късно внезапно се върна, но изчезването му не получи официално обяснение.

"Има такъв народ" обеща да не издига кадри на бившите служби

"Няма да има нито един съветник от Държавна сигурност в екипа на Министерството на външните работи", заяви в Народното събрание зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов след


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Тихомир Томов 22.12.2021 16:15

    Вижда се, че младите отлитат на запад или се интересуват от смартфоните и облеклото .

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

лъв