КНСБ съветва пенсионираните учители да водят дела за неизплатения ръст на заплатите от 1 януари

Свързани новини

25.10.2023 12:01

КНСБ съветва пенсионираните учители да водят дела за неизплатения ръст на заплатите от 1 януари

Видян 782 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Защо пенсионирани учители не получават увеличените си със задна дата – от 1 януари, заплати? Има ли бюрократични пречки за това?

Казусът засяга стотици пенсионирани преподаватели, както и работещи в образователната система, които са я напуснали по други причини.

По проблема няма никакво развитие. Засегнати пенсионирани учители са подали заявления за получаване на разликата в увеличените работни заплати до момента на пенсионирането си. Подготвили са и колективен иск.

Според синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" пенсионираните учители могат да претендират за тези суми от директорите на училищата, в които са работили. На места директорите са изплатили увеличението, но други не знаят как да действат.

От страна на МОН се посочва, че по силата на анекса към колективния трудов договор от 10 август тази година, с който заплатите бяха увеличени от 1 януари, основанието за увеличение на работната заплата възниква на 10 август и няма правна възможност лицата с прекратени преди тази дата трудови правоотношения да получат разликата в работните им заплати със задна дата. Увеличението според МОН засяга само работещите към момента на подписване на анекса.

Има изход от този казус, твърди Янка Такева, председател на Съюза на българските учители. Според нея МОН разглежда едностранно законодателната уредба.

Такева се позова на Закона за задълженията и договорите, според който в рамките на три години човек може да търси изплащането на работни заплати за времето, в което е работил и те не са му били платени.

"Призовахме всички потърпевши да подадат заявление до директора да им бъде изплатено това, което са си изработили добросъвестно", уточни Такева.

"Ако директорът не отговори, или отговори, че не може, да си заведат иск. Директорите ще загубят – освен работните заплати, трябва да платят и разходите по делото, и лихвите."

Могат да се завеждат както индивидуални, така и колективни искове, допълни тя. По думите ѝ юристите на КНСБ ще оказват съдействие.

Янка Такева апелира директорите за изплатят заплатите въз основа за ЗЗД, защото става дума за класация на законодателната уредба по йерархия.

Според нея казусът засяга около 1200 учители, а на човек се падат по около 270 лева на месец.

"Аз съм дълбоко убедена, че тези колеги ще си търсят правата, защото това е голяма обида за тях."



Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

близнаци