В мотивите на вносителите се посочва, че има случаи, в които те достигат огромни суми до 20-30 заплати, и дават пример с предприятието "Ръководство на въздушното движение".

Свързани новини

23.01.2024 10:39

КНСБ е против тавана от 12 заплати при пенсиониране на работещите в държавните фирми

Видян 614 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

КНСБ се обяви против внесените промени в Закона за публичните предприятия, с които се въвежда "таван" от 12 заплати при пенсиониране на работещите в държавните фирми. Вносители на текстовете са депутати от "Продължаваме промяната-Демократична България".

Синдикатът изпрати специално становище до председателя на парламентарната социална комисия Деница Сачева, в което се посочва, че поставянето на горна граница на обезщетението при пенсиониране в публичните предприятия е атака срещу колективното трудово договаряне.

Според Кодекса на труда при прекратяване на трудовото правоотношение поради придобиване на право на пенсия работодателят изплаща обезщетения според трудовия стаж в предприятието, които в общия случай са две брутни заплати, а при стаж повече от 10 години през последните 20 години при един и същ работодател обезщетението е шест заплати. Тези обезщетения обаче са минимални и може да бъдат предвидени и по-големи размери в акт на Министерския съвет или в колективен трудов договор.

В мотивите на вносителите се посочва, че има случаи, в които те достигат огромни суми до 20-30 заплати, и дават пример с предприятието "Ръководство на въздушното движение".

От КНСБ акцентират, че това предприятие е специална структура, със строго определени и специфични цели и задачи, която не е търговско дружество. И че безопасността на гражданското въздухоплаване и сигурността на полетите е основен приоритет на Европейския съюз, за което се отделят съответните средства.

Синдикалистите декларират, че няма да допуснат депутати или други политици да се опитват да ограничават фундаменталното конституционно и международно признато право на работещите да се договарят с техния работодател колективно за условията, в които работят, заплащането, както и всички режими на обезщетения за техния труд или безопасността им.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион