Свързани новини

01.10.2019 17:44

КНР на 70: Няма сила, която да ни спре

Видян 2075 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Безредици в Хонконг, инспирирани отвън, не успяха да помрачат 70-годишнината на Китайската народна република, отпразнувана с невиждан и рекордно голям военен парад по Булеварда на безкрайното спокойствие пред Зимния дворец в сърцето на Пекин. Лидерът Си Дзинпин, който губи баща си в Културната революция на Мао и сам е пратен в лагер, пристигна с лимузина китайско производство и застана в типична куртка, вместо в обичайните си елегантни костюми, между своите предшественици Дзян Дзъмин и Ху Дзинтао. Тримата управляват страната през последния над четвърт век и цялото имиджово внушение беше за непрекъсната приемственост. „Няма сила, която да рпазлюлее нашата велика нация“, заяви от трибуната на императорския дворец Си. Това беше и неговият отговор на поредния взрив на насилие по улиците на Хонконг, където младежи с познатите от други „нежни революции“ символики и модели опитаха да трошат и да разбиват, влязоха в стълкновения с полицията. С 15 000 участници парадът в Пекин, разиграл се пред Зимния дворец надмина онези от Червения площад в Москва, като войските бяха строени на не по-малко прочутия Тянанмън. Китай показа новите си оръжия – хиперзвукови дронове и интерконтинентални балистични ракети, хвърчащи коли за патрулиране и още ред новости.


Британският Гардиън коментира, че Си е най-силният китайски лидер след Мао, което обяснява и всички внушения пред камерите – куртката, портрета на основателя на КНР – призната първо от СССР, а втора от България.


Няма сила, която може да спре китайския народ да се движи напред“, заяви президентът пред огромното множество от униформени и граждани. Тръгнала от крайна бедност след Втората световна война, за 42 години икономическа реформа Китай вече е производител №1 в света и втора икономика на планетата, като още в следващите 10 г. ще задмине САЩ.


Рязкото намаляване на бедността в света през последното десетилетие и рязкото нарастване на зелените площи за същия период в глобален мащаб се дъжат именно на КНР.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

дева