Свързани новини

24.03.2009 13:12

Княжевац посрещна гости от Белоградчик

Видян 2290 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Делегация на община Белоградчик, водена от кмета Емил Цанков посети приятелската община Княжевац в Сърбия вчера, съобщиха за БГНЕС от общинския пресцентър.


В състава и бяха още кметът на село Салаш Тонко Иванов, Пламенка Цекова – директор Дирекция „ОА”, Любомир Веселинов – председател на Турлашко дружество „Ждребче” и членове на дружеството. Председателят на Турлашко дружество „Тимочанин” село Миничево Деян Кръстич посрещна делегацията по чиято покана всъщност стана гостуването в западната ни съседка. Гостите от България бяха приети от новото ръководство на община Княжевац в лицето на Младен Радосавльевич кмет и Дарко Живкович- председател на общинския съвет. Те обсъдиха най-актуалните теми на бъдещото сътрудничество между двете приятелски общини. Констатацията е, че съвместните отношения могат да са и по-интензивни. Основният акцент на проведените разговори, обаче беше изграждането на новия Гранично контролно-пропускателен пункт на прохода „Кадъ боаз” през лятото на тази година. В тази връзка Емил Цанков и Детелин Димитров – І-ви секретар на Посолството на България в Белград дадоха подробна информация, която определено зарадва и ентусиазира домакините. Представителят на Посолството ни заяви, че по всяка вероятност тази година ще бъде решен и въпросът за безвизовото пътуване на нашите съседи, които живеят в рамките на 50 километровата гранична зона. Информацията е, че вече и Брюксел дава зелена светлина в тази посока. Участниците в делегацията имаха възможността да посетят музеите в града и село Равна, а също етно - къща „Торлаци”, която се представляваше от Братислав Джорджевич, председател на Търговско промишлената палата в Зайчар.
Вечерта в Миничево по традиция ежегодно на тази дата се състоя голяма турлашка вечер еднакво силно желана и жадувана от два братски народа живеещи в близост от двете страни на границата. Хора с еднакъв бит и култура – традиции, обичаи, общуващи на своя „турлашки език”.
Двете страни се договориха догодина домакин на турлашката вечер да бъде село Мали извор, а есента на тази година торлаците от Миничево ще гостуват на своите събратя в Белоградчик.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни