Свързани новини

03.12.2013 10:07

Кметствата ще получават максимум 15 млн. лв. по европрограмите

Видян 1170 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

15 млн. лева ще е максималната сума, която общински проект може да получи от новия инвестиционен фонд "Растеж и региони", съобщи финансовият министър Петър Чобанов. Срокът за реализация не трябва да е повече от две години. С пари от новия фонд ще се финансират и публично-частни инвестиции.


Списъкът с първите одобрени проекти ще е готов до средата на февруари. Предстои да бъде издадено постановлението с правилата за кандидатстване. "В зависимост от това как ще тръгне този фонд, може да бъде увеличен размерът в следващите години", посочи Чобанов. В момента в него са заделени 500 млн. лв. за 2014 г.


Проектите, с които кметовете ще кандидатстват за финансиране, ще минават "първа цедка" през областните управители, коментира соцдепутатът Антон Кутев. Губернаторите ще играят водеща роля в процеса на набиране и обработка на проектите, както и при подбора им, уточни той.


На семинара на БСП и ДПС в Боровец Чобанов е презентирал същността на 500-милионния фонд и е подчертал конкурсното начало при кандидатстването, пише в "Стандарт". "Държавата няма да раздава просто така пари на градоначалниците. За да се финансират проектите, трябва да са конкурентоспособни и да водят до допълнителни ползи", подчерта Кутев.


Инвестиционната правителствена програма щяла да допълва европейското финансиране. След губернаторите пресяването на проектите ще минава през междуведомствен съвет от 7 министри - финансовия, на регионалното развитие, на инвестиционното проектиране, транспортния, на околната среда, на икономика и на правосъдието. Целта е да не се получи дублиране на финансирането. Осмият член на съвета ще е шефът на Сдружението на общините.


"Искаме ясни и обективни критерии за класиране на проектите. Ако ги има, тогава не е важно кой е областният управител и решението няма да е субективно", посочва Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на кметското обединение.


От сдружението на общините са притеснени как ще се измерва дали проектът води до растеж. Ще настояваме фондът да финансира жизнени проекти с бързи резултати, а не дублиране с европроектите, заяви Чавдарова.


Най-успешният кмет на ГЕРБ - бургаският Димитър Николов, заяви", че има логика губернаторите да пресяват проектите, защото познават добре проблемите на регионите. Според него, ако проектът е добър, не би трябвало да има значение от коя партия е  избран градоначалникът.


"Надявам се да няма партиен филтър", каза Николов. И добави, че Бургас вече има готовност да кандидатства с 3-4 проекта пред новия фонд. Сред тях ще са разширяване на пасажерската част на пристанището и изграждане на голяма многофункционална спортна зала.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот,