Свързани новини

02.02.2021 14:56

Кметът Лапчев засекрети бетона край Синеморец

Видян 2678 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нова година в Синеморец - старите номера. Община Царево, управлявана от "бореца срещу бетона" Георги Лапчев, отказа да предостави разрешителното за строеж. Съответно вече има заведено дело заради отказа". Това съобщи във Фейсбук Борислав Борисов, администратор на групата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг", пише Сега. Става дума за местността Поляните -  поредното райско кътче на брега, върху което знайни и незнайни инвеститори се готвят да стоварят къщи, вили, огради, бариери, паркинги и гаражи -  на ръба на закона, по познатата схема "по документи всичко е изрядно", заради която родното Черноморие неумолимо се превръща в Бетономорие.  


В края на миналата година природозащитници искат от община Царево да покаже документите за най-напредналия строеж в местността Поляните в живописния Синеморец - лятната вила на столичния арх. Добромир Добрев. Въпросният проект е знаков и "пилотен" -  още 30-ина инвестиционни намерения за застрояване на красивите скали край морето чакат развоя. Обектът на арх. Добрев вече се извисява на три етажа (основите бяха излети в края на 2019 г.).  


"Поляните" не е просто красива природа, тя е защитена територия - попада в обхвата на Природен парк Странджа и е част от Европейската зелена мрежа "Натура 2000". Освен че по конституция брегът е на всички и не би трябвало да има бетон, огради и бариери, скалите край Синеморец са местообитание на редки растения и животни, които трябва да бъдат пазени, а не мачкани от човешко присъствие, тежка строителна техника и автомобилен трафик. Точно затова екоактивистите искат да видят с какви документи е "узаконено" строителството.  


Георги Лапчев спечели нов мандат в Царево - Chernomorie-bg.com - новини от ЧерномориетоТъй като въпросите са зададени по Закона за достъп до обществена информация, кметът Лапчев не може да се прави, че не съществуват - длъжен е да отговори. Отговорът обаче е равносилен на мълчание - кметът обяснява, че не може да предостави документите, защото няма разрешение от инвеститора - "заинтересованите трети лица" били категорично против.  Само уверява питащите граждани, че и разрешението за строеж, и инвестиционните проекти в част "Геодезия" са изрядни и снабдени с всички изискващи се атрибути.


Но ако наистина всичко е наред, тогава защо и кметът, и "изрядният" инвеститор така ревниво крият документацията?


По-рано, през октомври 2020-а, стана известно, че община Царево тихомълком е одобрила 32 плана за регулация и застрояване за местността Поляните в Синеморец Истината за предстоящото бетониране излезе, след като Асоциацията на парковете в България зададе въпроси по реда на Закона за достъп до обществена информация.  После се разбра и друго - че в услуга на бъдещото застрояване местната власт е одобрила задължителната транспортно-комуникационна план-схема, без която строителството не може да започне. На всичко отгоре властите приемат благосклонно намеренията на бъдещите инвеститори да присъединят имотите си към съществуващата пречиствателна станция на Синеморец, която и сега изнемогва.  


"В периода януари 2017 - юни 2020 г. са били одобрени 32 ПУП (ПУП - подробен устройствен план), което означава, че 32 строежа предстои да изникнат на един от последните девствени български брегове с най-емблематичните гледки. Първата стъпка към почти пълното застрояване на брега беше направена през юни 2020. Строежът беше спрян (но само временно, докато приключи гнезденето на птиците), а РИОСВ - Бургас издаде предписания за нарушенията, обевидно е, че бавно, но сигурно новият "квартал" в местността Поляните ще бъде изграден", обясниха от парковата асоциация, след като се сдобиха със скандалната информация.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

стрелец