Венецианската комисия дава подкрепа за ядрото от промени на Конституцията, свързани със съдебната реформа, заяви министърът на правосъдието Атанас Славов. Според него за ключовите реформи мнението е положително, докато за друга част от предложенията се изразяват критики.

Свързани новини

11.10.2023 11:52

Ключовото разделяне на ВСС на два съвета се подкрепя от Венецианската комисия: Правосъдният министър

Видян 405 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Венецианската комисия дава подкрепа за ядрото от промени на Конституцията, свързани със съдебната реформа, заяви министърът на правосъдието Атанас Славов. Според него за ключовите реформи мнението е положително, докато за друга част от предложенията се изразяват критики.

“Основното послание на становището на Венецианската комисия е, че ключовото разделяне на Висшия съдебен съвет на два съвета - на съдиите и прокурорите, се подкрепя. Подкрепя се и ключовото съотношение в съдийския съвет между съдебна и парламентарна квота, за да има мнозинство на съдиите, избрани от съдии. И се препоръчва да се намери балансът в прокурорския съвет между отчетност от една страна и риск от евентуална политизация”, коментира той пред БНТ.

Подобно е и положението с мнението на Венецианската комисия за мотивите към предложения законопроект. “За най-ключовите промени в този конституционен проект - разделянето на ВСС, за достъпа на гражданите до Конституционния съд, за отчетността и отговорността на главния прокурор - в тази част проектът е добре мотивиран. Има проблеми с мотивите в други части на законопроекта”, коментира той.

Атанас Славов разглежда предложените промени в Конституцията на няколко части и там вижда положителното отношение на Венецианската комисия, която от години систематично прави препоръки по отношение на независимостта на съдебната система.

“Ядрото е за реформа на съдебната система. Именно заради нея “Демократична България” настояваше на тази конституционна инициатива. В тази част има ясни европейски стандарти за независимост на съдебната система, които ние се опитваме да изпълним”, каза той.

Според него има и друга част, като например ролята на служебното правителство, двойното гражданство, ролята на инспектората, мандатността и т.н. Там той вижда различни възможни модели.

“Моето становище ще преповтаря становището на Венецианската комисия. Тук  въпросът е да намерим онази широка степен на съгласие в парламента, която да ни позволи да минат безспорните теми. А за проблемните текстове беше поет ангажимент и в конституционната комисия в Народното събрание, и в парламентарната зала, че ще бъде търсен консенсус”, добави той.

За бъдещата антикорупционна комисия Славов посочи, че в нея трябва да се изберат хора, които отговарят на принципи за професионален опит, които нямат зависимости и обвързаности. "Наистина да се изберат онези бъдещи инспектори, които да не пораждат никакви съмнения в своя професионализъм, политическа неутралност, и безпристрастност", коментира министърът.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 11.10.2023 12:37

    Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от ви.агра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ер.екция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами------> mub.me/medik

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

близнаци