Свързани новини

14.07.2014 16:52

Ключови обсъждания между САЩ и Иран за ядрената програма

Видян 1137 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавният секретар на САЩ Джон Кери се срещна с иранския си колега втори ден подред във връзка с преговорите за ядрената програма на Иран, които се провеждат във Виена, съобщават Ройтерс и „Гардиън".


САЩ обявиха, че Кери е провел „сериозен и продължителен разговор" с иранския външен министър Мохамед Джавад Зариф в австрийската столица тази сутрин, след като разговорите между двамата бяха прекъснати вчера вечерта.


Обсъжданията по ядрената програма на Иран идват само шест дни преди крайния срок на временното споразумение между Ислямската република и „Шесторката" ( петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия).


Най-сериозните пречки в преговорите за сключване на дългосрочно споразумение са свързани с това дали Иран трябва да има индустриален капацитет за обогатяване на уран или да има на ниво изследвания като продължи да внася ядрено гориво от Русия за единствения в страната АЕЦ „Бушер".


Дипломати заявиха, че Кери и Зариф търсят компромис, който може да отведе разговорите до постигане на споразумение до неделя или договорка за удължаване на временното споразумение и продължаване на разговорите.


„Има много проблеми за обсъждане като част от тези ядрени преговори, особено защото 20 юли наближава", каза високопоставен представител на Държавния департамент. „Една от целите на визитата на секретаря Кери във Виена беше да проведе задълбочена дискусия с външния министър Зариф, за да склони Иран да направи решителен избор, което е необходимо да бъде направено...", обясни дипломатът.


Зариф каза късно вчера, че по време на разговорите е постигнат важен напредък.


Кери пристигна във Виена, след като върховния лидер на Иран Али Хаменей втвърди позицията на Ислямската република. Той публично заяви, че страната му се нуждае от 10 пъти по-голям капацитет за обогатяване на уран.


Западни дипломати отхвърлиха идеята за удължаване на срока на разговори, подчертавайки, че биха били ненужни, ако няма признаци на гъвкавост от Техеран.


През последните дни на ядрените преговори, които продължават повече от 10 дни, се присъединиха външните министри на Великобритания, Франция и Германия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец