По време на инцидента китайският кораб е плавал на изток през Арафурско море, между Папуа Нова Гвинея и Австралия

Свързани новини

20.02.2022 09:52

Китайски военен кораб е насочил "лазер" към австралийски шпионски самолет

Видян 6153 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Австралийското министерство на отбраната обвини Китай, че е изстрелял лазер по един от шпионските му самолети тази седмица, като го осъди като "сериозен инцидент, свързан с безопасността", който може да "застраши живота", предаде RT.




В изявление от събота австралийските военни твърдят, че един от техните шпионски самолети P-8A Poseidon "е открил лазер, осветяващ самолета по време на полет над северните подстъпи на Австралия".


 


 "Лазерът е бил открит от кораб на Народноосвободителната армия - Военноморските сили (НОАК)", се твърди в изявлението, което нарича "осветяването на самолета от китайския кораб" "сериозен инцидент, свързан с безопасността".




Предполага се, че по време на инцидента китайският кораб е плавал на изток през Арафурско море, между Папуа Нова Гвинея и Австралия.


 


Министерството на отбраната твърди, че лазерът "би могъл" да изложи на риск живота на личния състав на Австралийските отбранителни сили (ADF), и заключава, че "подобни действия не отговарят на стандартите, които очакваме от професионалните военни".

В изявление от неделя австралийският министър-председател Скот Морисън нарече инцидента "акт на сплашване", който е бил "непровокиран" и "неоправдан".


 


 Австралийският министър на отбраната Питър Дътън оприличи предполагаемото лазерно облъчване на "агресивен тормоз", а лидерът на опозицията Антъни Албанес го нарече "възмутителен акт на агресия, който трябва да бъде осъден".


 


През последните няколко години напрежението между Австралия и Китай нараства, тъй като правителството на австралийския министър-председател Скот Морисън се стреми да се дистанцира от Китай в полза на по-нататъшното сътрудничество със САЩ. През септември САЩ, Австралия и Обединеното кралство подписаха стратегически пакт за сигурност, който Китай разкритикува като опит за подкопаване на стабилността в региона.
 
 
Пактът, известен като AUKUS, предоставя възможност на Кралските австралийски военноморски сили да се сдобият с подводници с ядрен двигател. Австралийските правителствени служители също така бойкотираха Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г.
 
 
 

 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Тихомир Томов 20.02.2022 11:01

    Пратили са им новия вариант на вируса по лазера !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак