Дъщерното дружество на Huawei - HiSilicon - се е превърнало в петия по големина производител на чипове в света с дял от 3% от световния пазар на чипсети

Свързани новини

01.01.2024 17:00

Китайски технологичен гигант се възстановява от санкциите на САЩ

Видян 21849 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дъщерното дружество на Huawei - HiSilicon - се е превърнало в петия по големина производител на чипове в света с дял от 3% от световния пазар на чипсети, сочи последният анализ, публикуван от фирмата за пазарни проучвания Counterpoint.

Изследването, базирано на резултатите от третото тримесечие, показва, че класацията се води от продуктите на Qualcomm, които представляват около 40% от целия пазар на чипсети. Американската мултинационална компания е следвана от Apple, чийто пазарен дял възлиза на 31%.

Същевременно тайванската компания за безфабрични полупроводници MediaTek е класирана на трето място с 15% пазарен дял. Според констатациите на Counterpoint трите най-големи производители на чипсети контролират общо 86 % от целия пазар на мобилни процесори.

Един от най-големите световни производители на смартфони, Samsung, е класиран на четвърто място в списъка със 7% пазарен дял.

След Huawei на пето място се нарежда китайската компания UNISOC, която заема шесто място и има пазарен дял от 2%, а на седмо място Google контролира 1% от световния пазар със своите процесори Tensor.


Най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света Huawei се нареди сред най-големите китайски компании, засегнати от мащабна забрана на САЩ в областта на технологиите.

През 2019 г. Вашингтон забрани на американските фирми да продават софтуер и оборудване на Huawei и ограничи международните производители на чипове, използващи произведени в САЩ технологии, да си партнират с китайската фирма. Белият дом обясни технологичната забрана с опасения, свързани с националната сигурност, включително с възможността за кибератаки от страна на Пекин или за шпионаж от негова страна.

Преди 2020 г. Huawei беше световен лидер в производството на смартфони, отстъпвайки само на Samsung и Apple. Той обаче разчиташе до голяма степен на технологии и компоненти, произведени в САЩ или произведени от компании по американски патенти.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

водолей