Министърът на външните работи на Китай Ван И

Свързани новини

22.02.2022 09:26

Китай реагира на руското признаване на републиките в Донбас

Видян 5792 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китай изрази "загриженост" за развитието на ситуацията в Украйна, след като Русия обяви признаването на Донецката и Луганската република, предаде RT.




В телефонен разговор с американския си колега Антъни Блинкен във вторник китайският външен министър Ван И заяви, че последните промени са свързани с продължаващото неизпълнение на споразумението от Минск от 2015 г. , в което е предвидена пътна карта за мирна реинтеграция на отцепническите региони на Донбас в Украйна.




В понеделник Русия призна двете самопровъзгласили се републики за независими образувания. Москва заяви, че отказът на Киев да изпълни задълженията си по Протокола от Минск и очевидният му отказ да търси решение чрез преговори с бунтовническите региони оправдават този ход.




След като призна сепаратистките републики за суверенни държави, президентът Владимир Путин нареди руските войски да бъдат разположени в териториите, за да ги защитават от евентуални военни действия от страна на украинските сили.


 


 


Първият китайски дипломат заяви, че позицията на Пекин по въпроса за Украйна остава последователна. "Трябва да се зачитат легитимните опасения за сигурността на всяка страна и да се спазват принципите на Устава на ООН", каза Ван.




Той призова всички засегнати страни да "проявят сдържаност, да признаят важността на прилагането на принципа за неделимост на сигурността, да облекчат ситуацията и да разрешат различията чрез диалог и преговори".




Признаването на отцепническите региони от страна на Русия се случи на фона на рязко нарасналото напрежение между Москва и НАТО - военен съюз, който Москва обвинява, че подкопава националната ѝ сигурност, като се разширява на изток в Европа. Русия твърди, че ръководеният от САЩ блок се е насочил към Украйна, за да разположи свои военни средства, и смята това за неприемливо.


 


САЩ и техните съюзници отхвърлиха предложението на Русия да се въведе мораториум върху разширяването на НАТО и да се намали военното присъствие на континента. Вместо това те обвиниха Москва, че планира агресивна война срещу Украйна.



Чуждестранните поддръжници на Киев изпратиха в Украйна самолети, пълни с модерни оръжия, като твърдяха, че те са необходими за защита на страната от Русия. Москва заяви, че доставките очевидно са предназначени за укрепване на капацитета на украинската армия в подготовка за нападение срещу бунтовниците.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 22.02.2022 16:09

    и както е видно агресията срещу Русия иде от САЩ иНАТО-точно те вършат долни безобразия до руските граници,Украйна ги е допуснала чрез продацни политици ,както беше и е у нас.....Украйна сме смятали винаги,че е в Русия-то се вижда и говорят чист руски език

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

водолей