Южна Африка

Свързани новини

01.12.2023 17:07

Китай помага на партньорите от БРИКС да решат проблема със спирането на тока

Видян 714 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Южна Африка е получила пратка от 450 бензинови генератора, дарени от Китай, за да се облекчи въздействието на сериозния недостиг на електроенергия в страната, съобщиха местните медии.

Според министъра на електроенергията Кгосиенто Рамокгопа в близко бъдеще се очаква да пристигнат още около 100 генератора.

Според по-ранно изявление на правителството оборудването ще бъде разпределено между заведенията за обществено обслужване в цялата страна.

"Генераторите ще бъдат използвани като резервни, за да се облекчи въздействието на прекъсването на електрозахранването при предоставянето на услуги в клиники, училища и съдилища, докато правителството продължава да изпълнява плана за действие в областта на енергетиката, за да се сложи окончателно край на прекъсването на електрозахранването и да се създаде устойчива енергийна сигурност."

Дарението е част от Програмата за техническа помощ, която обхваща множество сделки, сключени между Пекин и Претория в кулоарите на срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург през август тази година. Освен дарението на оборудване за производство на електроенергия на стойност 8,9 млн. долара, програмата включва и безвъзмездна помощ в размер на около 26,8 млн. долара, предназначена за модернизиране на електропреносната и електроразпределителната мрежа на Южна Африка.


Южна Африка от години се бори с криза в електроснабдяването, като държавната енергийна компания Eskom се бори за пълноценно снабдяване с електроенергия поради честите аварии в електроцентралите, работещи с въглища, което доведе до рекордни прекъсвания на електроснабдяването по-рано тази година.


Някои експерти отбелязват, че е възможно Китай да има по-дълбок смисъл в това да помага на Южна Африка да преодолее енергийната си криза, въпреки че в предишно интервю Рамокгопа заяви, че програмата "няма обвързващи условия".

"Не мисля, че има обвързаности, но има обвързани очаквания и това се прави с тези очаквания, за да се смажат колелата на бъдещия бизнес... Мисля, че това е по-скоро политически сигнал. Сигнал, че Китай се интересува от сътрудничество с Южна Африка, че има бизнес интереси тук и иска да разшири тези интереси", заяви енергийният анализатор Крис Йеланд пред радиостанция 702.










 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.