Ракета "Лонг Марч 2F" с екипаж от китайски астронавти на борда на космическия кораб "Шънчжоу-16" излита от Центъра за изстрелване на спътници Джукуан в Северозападен Китай на 30 май 2023 г.

Свързани новини

30.05.2023 13:25

Китай изпрати първия граждански астронавт в космоса с изстрелването на Shenzhou-16

Видян 1336 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Във вторник Китай изпрати първия си граждански астронавт в орбита, като изстреля мисията "Шънчжоу-16" към своята космическа станция за второто завъртане на екипажа в орбита, отбелязвайки още една стъпка напред в амбициозната космическа програма на страната, предаде CNN.

Тримата астронавти на "Шънчжоу-16" излетяха от Центъра за изстрелване на спътници "Джукуан" в пустинята на китайската провинция Гансу в 9:31 ч. във вторник сутринта, като се отправиха към космическата станция "Тянгун" в орбита около Земята.

Екипажът - Дзин Хайпенг, Джу Янчжу и Гуи Хайчао - ще смени астронавтите от "Шънчжоу-15", които от ноември са в чужбина на току-що завършената китайска космическа станция "Тянгун", за да започне своя петмесечен престой на борда на станцията.

Това е петата пилотирана мисия на Китай до космическата станция от 2021 г. насам.

Екипажът на Шънчжоу-15 на борда на станцията беше сниман да наблюдава изстрелването на заместващия ги екипаж чрез пряко предаване. Очакваше се двата екипажа да се срещнат на станцията около 6,5 часа време след изстрелването, съобщиха държавните медии.

Сред екипажа на Шънчжоу-16 Гуи, професор в престижния китайски университет по аеронавтика Бейхан, който е провел постдокторантурата си в Канада, е първият китайски гражданин, който ще участва в космически полет. Всички останали астронавти са били членове на Китайската народноосвободителна армия.



Гуи ще управлява полезните товари за космически експерименти, а Дзин и Джу ще управляват космическия кораб и ще провеждат технически тестове, съобщи Китайската агенция за пилотирани космически полети (CMSA) на пресконференция в понеделник, на която представи екипажа.

Китайските астронавти за мисията "Шънчжоу-16", отляво надясно, Гуи Хайчао, Дзин Хайпенг и Джу Янчжу махат, докато пристигат за церемонията по изпращането им преди пилотираната космическа мисия в Центъра за изстрелване на спътници Джукуан в Северозападен Китай на 30 май 2023 г.

Командирът на мисията Дзин е космически ветеран, който е сред първия екип от китайски астронавти през 1998 г. и вече е изпълнил три пилотирани полета. Мисията е първият космически полет за Джу и Гуи, родени през 1986 г.

Изборът на Гуи за екипажа предизвика голям интерес в китайските онлайн медии не само заради позицията му на първия граждански астронавт, но и заради аксесоара, който носи на официалните снимки и който обикновено не се вижда при тези, които се отправят към космоса - очила.

Няколко медии в понеделник реагираха на онлайн дискусията за това как човек без перфектно зрение може да бъде физически подготвен за космическа мисия.

Държавният вестник "Чайна дейли" цитира бившия астронавт Ян Ливей, който сега е високопоставен служител в китайската пилотирана космическа програма, който обяснява, че тъй като разделението на труда при мисиите става все по-специализирано, има различни критерии за различните членове на екипажа.

Няколко статии също така описват строгото обучение, на което Гуи е бил подложен преди мисията, включително оцеляване в пустинята, тестове за лишаване от сън, обучение в центрофуга и подводни тренировки за оперативни умения.

Правилата на НАСА за нейните астронавти гласят, че "остротата на зрението надалеч и наблизо трябва да може да се коригира до 20/20 на всяко око". Но се добавя: "Използването на очила е допустимо."


 На снимката: Ракета "Лонг Марч 2F" с екипаж от китайски астронавти на борда на космическия кораб "Шънчжоу-16" излита от Центъра за изстрелване на спътници Джукуан в Северозападен Китай на 30 май 2023 г., Mark Schiefelbein/AP


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Климент Охридски пра-внук 30.05.2023 17:40

    Уважаеми журналист написал статията за китайския тайконавт . На китайски космонавт е тайконавт . Защо трябва да наричаме всички летци въртящи се в орбита около земята космонавти ? Защото те вече са почти в космоса . Думата астронавт един ден след 200 - 300 години може би ще бъде символ на героизъм , защото пилотът ( астронавта ) ще е прелетял от една звезда ( слънчева система ) в друга звезда ( слънчева система ) и ще се е прибрал благополучно на планетата Земя . Този , или тези първи астронавти ще имат славата на богове . Те ще бъдат истински герои . И така астронавт е човек ( хора ) който лети (ят) от една астра ( звезда ) към друга ( астра ) ; може 3-та , 4-та .... Много , много време трябва да мине докато космонавтите ( тайконавтите ) станат астронавти .

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей