Свързани новини

29.12.2014 15:30

Китай и Русия атакуват долара

Видян 1442 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китайската валутна борса Foreign Exchange Trade System обяви ,че започва от днес търговия с три нови валути - малайзийски рингит, руската рубла и новозеландския долар. Това става ясно от съобщение на сайта на борсата, цитирано от „Блумбърг”.Според Zero Hedge това е сериозен удар срещу долара. Народната банка на Китай вече бе предлагал да се използват възможностите на своята икономика и валута, за да се намали ролята на американската валута в световната търговия. Създаването на валутната двойка юан-рубла ще помогне на Москва да преодолее и кризата на ликвидността, която се очертава да се задълбочи през новата 2015 година.


Идеята на Пекин да намали и сведе до минимум ролята на долара като световна валута не е от вчера. Днешното решение на Народната банка на Китай е само една стъпка към това търговията в азиатския и европейския регион да се извършва в юани и съответните национални валути. А без ролята на долара като разплащателно средство в световната търговия ще бъде максимално ограничена и позицията на САЩ в разпределението на световните ресурси, тъй като печатането на долари няма да е инструмент за натиск или налагане на търговски правила на останалия свят.


Според Роман Терехин, цитиран от агенция „Регнум” решението на китайските банкери ще укрепи рублата, докато при долара и еврото може да се очаква понижение на курса. Освен това, търговията на Москва със страни от Азия няма да зависи от инфлацията и обезценяването на рублата и стоките от тези държави няма да поскъпват на вътрешния руски пазар.А китайската преса отбеляза, че рублата и юана заедно могат да ограничат влиянието на долара в света.


Има и още една полза за руската икономика – плащанията между Русия и Китай няма да са в долари, което ще намали разходите по търговските операции. Освен това при тях няма да се отчита курса на американската валута и евентуалното й обезценяване или поскъпване, което би могло да оскъпи или направи неизгодни купуваните стоки.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

лъв