Икономистите на Moody's обясняват нарастващия износ на автомобили от Китай с нарастващото търсене на електрически превозни средства, като отбелязват, че през първата половина на 2023 г. продажбите в страната са се удвоили на годишна база. Рязкото нарастване на търсенето на електромобили изпрати общия износ на автомобили от Китай над нивата, наблюдавани преди пандемията.

Свързани новини

19.08.2023 17:00

Китай е на път да се превърне в най-големия износител на автомобили в света: Moody's

Видян 7151 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китай е на път да изпревари Япония и да се превърне в най-големия износител на автомобили в света до края на годината, се казва в последния доклад на Moody's Analytics.   

Според констатациите Китай вече предизвиква Япония, като е намалил разликата до около 70 000 автомобила на месец през второто тримесечие в сравнение с почти 171 000 през същия период на миналата година. Съобщава се, че износът на страната се е увеличил благодарение на търсенето на електрически автомобили и на продажбите за Русия. Миналата година Китай изпревари Германия и стана вторият по големина износител на автомобили в света.   

"Китай накара главите да се завъртят през пандемията, тъй като изпревари Южна Корея през 2021 г. и Германия през 2022 г., превръщайки се във втория по големина износител на автомобили", пише агенцията за кредитен рейтинг.


Икономистите на Moody's обясняват нарастващия износ на автомобили от Китай с нарастващото търсене на електрически превозни средства, като отбелязват, че през първата половина на 2023 г. продажбите в страната са се удвоили на годишна база. Рязкото нарастване на търсенето на електромобили изпрати общия износ на автомобили от Китай над нивата, наблюдавани преди пандемията.   

С тези темпове Китай е на път да изпревари Япония, която оглавява класацията за глобален износ от 2019 г. насам, до края на годината, се допълва в доклада.


Според Moody's Китай произвежда повече от половината от литиево-йонните батерии в света и в него се намира повече от половината от световния капацитет за рафиниране на литий - два фактора, които дават на производителите на автомобили конкурентно предимство по отношение на разходите за производство на електрически превозни средства.   

"Всъщност скоростта, с която Китай възприема новите технологии в автомобилната индустрия, е без аналог", отбелязват икономистите на компанията.

"Големите намаления на цените от страна на китайските производители и щедрата правителствена подкрепа", като например освобождаването на електромобилите от 10% данък върху покупката, също допринесоха за бързото нарастване на търсенето на електрически автомобили, обясниха от Moody's.   

По данни на Международната агенция по енергетика от април миналата година продажбите на електромобили са скочили до над 10 милиона, като на Китай се падат около 60% от пазара.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

дева