Свързани новини

04.02.2014 11:07

Китаец ще прави Чайнатаун в „Обеля“

Видян 1059 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китайци са набелязали пустеещите ниви в столичния квартал „Обеля”, където да положат основите на българския „Чайнатаун”. Това разказаха пред „Монитор” хора от района, които са получили предложения да продадат парцелите си на китайски бизнесмен. Те допълниха, че представителят на поднебесното царство щял да изкупи на килограм терените след „Околовръстен път”, както и други пустеещи земи между „Обеля” и кв. „Илиянци” чрез подставена българска фирма. Бизнесменът планирал да построи жилищни кооперации там, в които да настани под наем хиляди от сънародниците си, които пребивават в София.


Симеон Митев, шеф на агенция „Шанс-96”, потвърди, че преди два месеца китайски бизнесмени са се интересували от терени за застрояване в София, главно около тържището в Илиянци. Те са търсили имоти с площ над 30 000 кв. м и с разрешение за изграждане на жилища. До сделка не се е стигнало. Явно те само са събирали информация за обявените за продажба поземлени имоти. Мястото не било избрано случайно. То е само на няколко спирки разстояние от Стоковата борса в Илиянци, където работели предимно китайци. Много от тях живеели в квартири в „Надежда” и „Свобода”, но при първа възможност щели да се преместят на друго място, за да са само с хора от своята раса. Китайската общност у нас била изключително затворена, твърдят китаисти. Те били сплотени, правели бизнес, но не обичали контакта си с българи. Приемали ги само като клиенти на стоката им. „Китайците не обичат да разговарят с българи и да завързват приятелства.


Предпочитат сънародниците си. Твърдят, че българите щели да ги преметнат или да им искат пари назаем. Наивно е обаче да се вярва, че повечето китайци тънат в разкош. Тяхната колония се подчинява на строго определени правила и йерархия, които се спазват и те не пилеят парите си. Заради езиковата бариера и поради национални особености те предпочитат да са само с техни сънародници”, обясни популярна китаистка. Именно за това поданиците на Китай у нас искали да си имат свое място, както е във всеки голям град по света. В момента голяма част от последователите на Конфуций се помещават в бившите виетнамски общежития зад Илиянци. Там те живеят по 5-6 човека в едностаен апартамент.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец