Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг не направи конкретно предложение за членство на Украйна преди срещата на върха на ръководения от САЩ военен блок във Вилнюс, като вместо това предложи на Киев да бъде дадена възможност да "прескочи една стъпка" по пътя към присъединяване към блока.

Свързани новини

11.07.2023 15:15

Киев да "прескочи една стъпка" по пътя към присъединяване към НАТО: Столтенберг

Видян 1082 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг не направи конкретно предложение за членство на Украйна преди срещата на върха на ръководения от САЩ военен блок във Вилнюс, като вместо това предложи на Киев да бъде дадена възможност да "прескочи една стъпка" по пътя към присъединяване към блока.

В понеделник в разговор с журналисти Столтенберг настоя, че лидерите на НАТО ще "изпратят ясен и положителен сигнал" на Киев относно желанието му да се присъедини към военната организация. Коментарите му идват въпреки ясно изразеното несъгласие на редица членове на блока с членството на Украйна, докато тя е въвлечена в конфликт с Русия.


Столтенберг предложи на държавите членки да "премахнат изискването за план за действие за членство (ПДЧ)" за Киев. Това ще промени пътя за присъединяване "от двуетапен към едноетапен процес", обясни той по време на пресконференция във вторник.

Според ръководителя на НАТО заобикалянето на ПДП е един от трите елемента в предложената многогодишна програма за Украйна. Друг вариант включва сближаване на страната с ръководената от САЩ военна организация чрез осигуряване на "пълна оперативна съвместимост между украинските сили и силите на НАТО", което означава, че Киев ще използва предимно оръжия, произведени на Запад.

Киев ще бъде обвързан с НАТО и политически чрез новия Съвет Украйна-НАТО, чието учредително заседание ще се проведе в сряда. Украинският президент Владимир Зеленски ще присъства на събитието, каза Столтенберг.


Украински официални лица, включително Зеленски, призоваха НАТО да предложи на страната конкретна пътна карта за присъединяване към НАТО по време на срещата на върха в литовската столица Вилнюс. Според съобщенията украинският лидер е заплашил да бойкотира събитието, ако това очакване не бъде изпълнено.

САЩ и Германия се противопоставиха на страни като Полша и балтийските държави, които се обявиха за удовлетворяване на искането на Киев. Миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън заяви пред CNN, че Украйна не е готова да се присъедини към НАТО.


Смятам, че трябва да определим рационален път за Украйна, за да може тя да се класира за членство в НАТО", каза Байдън и добави, че е "преждевременно" да се гласува по въпроса.

Медиите съобщиха за идеята за създаване на съвет Украйна-НАТО преди срещата на върха. Подобен орган беше създаден с Русия в края на 90-те години на миналия век, когато организацията се опитваше да облекчи опасенията на Москва от разширяването на дейността си в Европа. Миналия месец в. "Ню Йорк Таймс" заяви, че "Украйна може да играе в НАТО ролята, която някога играеше Русия", когато обясняваше подхода на Вашингтон към този въпрос.

Домакинът на събитието, президентът на Литва Гитанас Науседа, призова държавите членки да признаят, че договорът с Русия е "мъртъв", докато техните лидери летяха за Вилнюс.


По време на срещата на върха в Букурещ през 2008 г. НАТО за първи път обеща, че Украйна ще се присъедини към алианса. Тогава Москва предупреди, че подобна стъпка ще премине червена линия, тъй като разширяването на военния блок към нейните граници представлява заплаха за националната ѝ сигурност.

Русия се опита да договори частичен обрат в напредъка на НАТО през 2021 г. , година преди началото на конфликта в Украйна, но предложението беше отхвърлено от САЩ и техните съюзници.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

везни