Бившият канцлер и приятел на руския президент Владимир Путин Герхард Шрьодер изрази подозрение, че САЩ са попречили на бързото постигане на мирно споразумение малко след началото на руската агресивна война срещу Украйна. На преговорите в Истанбул през март 2022 г. украинците не са се съгласили на мир, "защото не им беше позволено", заяви социалдемократът пред "Берлинер Цайтунг".

Свързани новини

22.10.2023 18:45

Киев беше готов на мир с Москва през март 2022 г., но САЩ не позволиха: Шрьодер

Видян 4128 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият канцлер и приятел на руския президент Владимир Путин Герхард Шрьодер изрази подозрение, че САЩ са попречили на бързото постигане на мирно споразумение малко след началото на руската агресивна война срещу Украйна. На преговорите в Истанбул през март 2022 г. украинците не са се съгласили на мир, "защото не им беше позволено", заяви социалдемократът пред "Берлинер Цайтунг".

"За всичко, за което говореха, трябваше първо да се консултират с американците." На какво конкретно се основава тази оценка, остава неизяснено. 79-годишният бивш канцлер е подложен на критики за това, че декларира приятелството си с Путин въпреки войната в Украйна.

След началото на войната през февруари миналата година представители на Русия и Украйна се срещнаха няколко пъти за преговори, включително в Турция. Според руски източници е било постигнато споразумение, но то не е било приложено. Москва обвини Киев, че е осуетил постигнатите споразумения за прекратяване на конфликта по нареждане на Вашингтон. Украйна оправда провала на преговорите, наред с другото, с откриването на военни престъпления в Буча. В селото край Киев бяха открити стотици тела на цивилни граждани. Тогава украинският президент Володимир Зеленски издаде указ, с който забрани по-нататъшните преговори с Русия. През последните дни Путин подчерта, че нови преговори могат да се проведат само когато забраната бъде вдигната.

Шрьодер пътува до Москва през март 2022 г. две седмици след началото на войната, за да разговаря с Путин, без да се консултира с германското правителство. Според тогавашен репортаж в "Ню Йорк Таймс" той е бил приет в Кремъл като държавен или правителствен ръководител.

Шрьодер заяви пред "Берлинер Цайтунг", че през 2022 г. самият той е получил молба от Украйна да посредничи между страната и Русия. "Въпросът беше дали бих могъл да предам послание на Путин. Щеше да се появи и някой, който е в много близки отношения със самия украински президент. Това беше Рустем Умеров, настоящият министър на отбраната на Украйна", каза Шрьодер. Той е провел два разговора с Умеров, след това е разговарял на четири очи с Путин, а след това и с пратеника на Путин, каза Шрьодер. По време на разговорите на 7 и 13 март 2022 г. не е било известно нищо за Буча.

По време на преговорите Умеров е показал готовност да направи отстъпки, например че Украйна не иска членство в НАТО. "Той също така каза, че Украйна иска да въведе отново руския език в Донбас. Но в крайна сметка нищо не се случи. Моето впечатление: нищо не можеше да се случи, защото всичко останало беше решено във Вашингтон". Той каза още: "Американците вярват, че можеш да държиш руснаците настрана".

Шрьодер винаги е критикувал руската агресивна война, но се е застъпвал за запазване на отношенията с Русия и неведнъж е говорил за готовността на Кремъл да преговаря. Подобно позициониране и връзките му с Русия му спечелиха много критики. След руската инвазия партийното ръководство на СДПГ неведнъж ясно се дистанцира от Шрьодер и го обяви за изолиран в партията. Въпреки това процедурата за изключване от партията, инициирана от 17 партийни клона, се провали.

 

Източник: "Берлинер Цайтунг", превод: Гласове


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

рак