Свързани новини

28.11.2010 16:42

КФМ: Няма колбас в света без Е250, ще бъде сиво-зелен

Видян 15374 пъти | Коментари 0
Гласували 5 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Миналата седмица публикувахме открито писмо на експерта д-р Беев, в което той алармира, че съставката Е250 от салам Бургас на КФМ може да бъде опасна и дори канцерогенна. От фирмата, на която бяхме дали възможност за коментар в първия текст, след публикацията изпратиха и “право на отговор”:


“Уважаеми господа,


1) На етикета на сух шпек Бургас – вариан невакуум правилно е изписано консервант Е 250, но на етикета.  За вакуум варианта, който е с по-различен размер и форма действително поради техническа грешка – са разменени местата на консервант и антиоксидант. Това е поправено, но господина явно е попаднал на някой от грешните етикети. Това обаче не ни прави виновни тъй като ние сме посочили всички съдържащи се в продукта добавки.


2) Това обаче няма нищо общо ( т.е. не кореспондира ) с написаното по-долу от въпросния господин.


3) Аргументирам се със следните факти :


а) Във всички колбасни продукти се съдържа Е 250 - т. нар. нитритна ( или консервираща сол) и за целта вие може да проверите  всички етикети на колбаси в търговската мрежа-тоест  нашата компания не е изключение от общото правило.


б) Е 250 се  влага във всички колбаси по света  с цел не само консервиране но и съхраняване на естествения червен цвят на месото, тъй като в противен случай колбасите ще имат сиво-зелен цвят.


в) Дозата в която се влага Е 250 е научно доказано, че не вреди на здравето на човека.  В противен случай  Е 250 би бил забранен за  ползване, което не е така. Той е разрешен и го има във всички стандарти за колбаси по света.


Остатъчното к-во Е 250  в готовите продукти се контролира системно от контролните органи, а също и от нас самите чрез вътрешения ни  мониторинг, така че не само господина, но и всички потъребители  могат да са абсолютно спокойни за здравето си.


Обръщам внимание, че КФМ е една от малкото фирми в България която прави колбаси без никакви  немесни добавки, без соя, без ГМО, без глутен и алергени. Фирмата ни има ISO 22 000   и IFS  което достатъчно красноречиво  говори за отговорността, която сме поели. Надявам се да съм отговорила изчерпателно на всички въпроси и моля да не се хвърлят безпринципни  обвинения, без да е проверено кое е позволено и кое разрешено по закон”.


Верни на закона да проверяваме фактите, веднага разкрихме лъжа в отговора на КФМ. Не е вярно, че “Е250 се влага във всички колбаси по света”. Не е вярно също, че “в противен случай колбасите ще имат сиво – зелен цвят”.


Веднага се натъкнахме на два примера още при първата ни проверка. Обърнахме се към популярната марка Ja в държавата с най-реномирани колбаси в света – Австрия. Тя се продава в магазините от империята на Билла.


Вижте апетитния Хаусвюрстел (домашен колбас). Внимателно прегледахме изложените на сайта на марката Ja съставки и рецептата за приготвяне на колбаса. Той има прекрасен червеникав цвят и е изключително вкусен, без да съдържа никакво Е250!


Същото се отнася и за колбаса Осо Коло. В неговите съставки и в рецептата му няма Е250, а в текста е подчертано изключително ясно, че отговаря на всички биостандарти на ЕС. Така е опровергано и второ твърдение на КФМ, че Е250 “го има във всички стандарти за колбаси по света”.


В петък в Супер 19’ очаквайте заплетената семейна драма (като от латиносериал), която стои зад КФМ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион