Свързани новини

15.01.2015 15:18

Кери: Визите ще паднат, ама друг път

Видян 1348 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери, популярен у нас и като Джим по аналогия с комика, започна с голям дипломатически и протоколен гаф. На снимката, разпространена от американското посолство в 7,30 ч. сутринта, личи нещо скандално. Нито външният министър – сам по себе си служител на Американския демократичен институт и значи подчинен на Кери, нито някой от заместниците му си развали съня заради големия началник. Вместо това, той бе посрещнат като редови чиновник от някой си Атанас Димитров – шеф на протокола на МВнР, и невчесаната посланик Марси Рийс.

 

Протоколната среща с Росен Плевнелиев завърши без новина – разбра се, че България остава партньор на САЩ в НАТО. Затова с интерес се очакваше разговорът на Кери с премиера Борисов. Според предварителните залози трябваше да се чуе дали американците ще строят 7-и блок в Козлодуй, което бе договорено от кабинета Орешарски, дали ще ни натискат за шистовия газ, дали ще искат нова база у нас – в досегашните вече имаме 15 000 чужди войници – малко по-малко от собствената ни армия, която според Кери „трябва да се оптимизира”. Най-големите оптимисти чакаха и падане на щатските визи за българи.

 

Останахме си с големите надежди, защото Кери даде по всички теми становища в пожелателен стил „Дайте да дадем”. Американският държавен секретар бе категоричен, че "няма никакво съмнение, че има много големи възможности за инвестиране" и допълни, че САЩ са "дълбоко ангажирани" да помогнат да се привлекат инвестиции у нас. Но, понеже няма конкретика, побърза да ни попари като заяви, че „ключ към привличането на инвестиции е да имаме прозрачност на управлението, борба с корупцията, върховенство на закона”, което си знаем, че не можем да направим 25 години. Иначе: „САЩ напълно подкрепят плановете на България за реформиране на съдебната система”. Това си го знаем – все пак правосъден министър е лидер на НПО, усвоило над милион лева от Америка за България.

По въпроса за енергийната диверсификация: „Знаем, че гражданите се притесняват какво ще стане след спирането на Южен поток, ние сме готови да помогнем на правителството в бъдеще”.

 

"Приветстваме да има безвизов режим между САЩ и България. Това би било много положително събитие и за двете страни. Ще продължим да работим по този въпрос и в бъдеще", добави Кери, посочвайки, че има много строги критерии, които трябва да бъдат спазени, за да отпаднат визите за пътуване. Едно от тях е отказите за виза да са под 3%. За България този процент е бил 15.2% за 2014 г., посочи американският държавен секретар, все едно не точно от неговото ведомство зависи конкретният въпрос.

 

На срещата при нас беше препотвърдено „стратегическото партньорство със САЩ”, заяви, от своя страна, премиерът Бойко Борисов след разговора. "Обсъдени бяха следните въпроси – регионални и глобални предизвикателства с политически характер, сътрудничество в областта на отбраната и сигурността, енергийната сигурност и диверсификация и върховенството на закона. Сътрудничеството продължава посредством работни групи в следните области – сигурност и отбрана, енергийна сигурност, върховенство на закона и образование и връзки между народите на България и Съединените щати”, заяви премиерът.

 

Когато не се казва нищо конкретно, а наблюдаваме силна активност на британската и американската дипломация у нас тази седмица, остава впечатлението, че истинската причина е бил натиск по една от двете, или по двете, актуални за сега теми. 

 

Едната е Трансатлантическотко споразумение, което дава на американските компании върховенство над съдебните системи в суверенните държави от ЕС. В сряда това беше обсъждано в европарламента и там не минаха двете му най-важни съставки: ГМО и шистовия газ, които са с мораториум у нас.

Другата тема са войните в Украйна и с ИДИЛ, от които България е на час, час и половина със самолет и по тази причина е важна за интересите на НАТО. И в двата конфликта тази седмица се влага нова енергия!



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

везни