23.09.2008 16:49

Катаджии спират колите незаконно

Видян 1796 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Много от униформените проверяват шофьори извън зоните под видеонаблюдение


Голяма част от катаджиите спират водачите на автомобили в нарушение на закона. Според влезлите в сила промени в Закона за движение по пътищата полицаите имат право да извършват проверки само на местата, които са осигурени с наблюдение. Тъй като по-голямата част от районите, в които се стопират превозните средства не се наблюдават от камери, ченгетата, подвизаващи се там са в закононарушение и съставените от тях актове на практика са противозаконни.
„В момента у нас няма единна система за видеонаблюдение“, заяви пред 19` Минчо Спасов, председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. По думите му камерите са изцяло под контрола на МВРи затова задължение на вътрешния министър било да изисква средства от бюджета за изграждането на такава система. В момента под наблюдение в София са само централните части – площад „Народно събрание“, Орлов мост, бул. „Цар Освободител“, Ларгото и някои други. Извън тях обаче катаджиите не могат да спират. Ако няма статичен видеоконтрол, полицейският автомобил трябва да притежава поне собствена снимачна техника, която да запечатва действията на униформените. Депутатът от НДСВ обаче е категоричен, че само десетина коли в страната понастоящем разполагат с камери. Спасов увери, че ако санкцията е наложена в участък, извън своеобразното риалити шоу, при обжалване от страна на водача на возилото съдът е длъжен да я отмени.


Камерите намалили 4 пъти жертвите във Франция


Според Минчо Спасов Франция е с най-добрата система за видеонаблюдение по пътищата в Европейския съюз. Там снимките отивали в единен комуникативен център и компютърът автоматично издавал наказателното постановление. За 5 години смъртността по пътищата в страната на Ален Делон е намаляла 4 пъти. Китайците също залагали на видеоконтрола и за град с 12 млн. жители се поставяли около 2 млн. камери. Варненци също изпреварвали столичани в тази насока, разкри за 19` Спасов. Благодарение на заделените от местната община 2 млн. лв. и още няколко милиона по програма ФАР, сега почти цяла Варна била оборудвана с фотоочи, които сериозно респектирали участниците в движението, както и потенциалните извършители на престъпления. По предложение на НДСВ у нас бе решено половината от парите от глоби да отиват за изграждането на системата за видеонаблюдение.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

скорпион