Върховният Административен съд ВАС потвърди решението на хасковските магистрати, които обявиха последните избори за общински съвет за недействителни.

Свързани новини

11.04.2024 14:40

Касираха изборите в Хасково, а в София?

Видян 482 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Върховният Административен съд ВАС потвърди решението на хасковските магистрати, които обявиха последните избори за общински съвет за недействителни. Жалбата на съветника Делян Делчев и ГЕРБ за отмяна на решението на Административния съд в Хасково е оставено "без уважение" от ВАС.

В решението си ВАС посочва, че е основателно основното възражение на жалбоподателите за допуснати множество нарушения при броенето на бюлетините и отчитането на действителните и недействителните гласове. Посочени са разминаванията в броя намерени бюлетини и отчетените гласове, както и грешно отбелязване на действителни и недействителни бюлетини.

След решението ЦИК трябва да предложи на президента да насрочи със свой указ нови избори. Председателят на Общинската избирателна комисия Добромир Якимов е категоричен, че няма вариант да има избори "3 в 1" на 9 юни, а местният вот вероятно ще бъде по-късно през юни.

Така на практика Общинския съвет на Хасково трябва да се разпусне.

В местния парламент се връщат тези от предишния мандат 2019 – 2023 година. Те ще имат правомощия до избирането на нов Общински съвет, обясни Якимов.

На практика с решението на ВАС се прекратяват правомощията на досегашния общински съвет и се възстановяват тези на предишния.

ОИК ще уведоми председателя на Общинския съвет, че трябва да свика на заседание предишните общински съветници.
Днес ОИК ще има спешно заседание, на което ще вземе решение да уведоми ЦИК за решението на ВАС, които пък трябва да уведомят президента. Със свой указ той трябва да насрочи новите избори за общински съвет.

Предполагаемите и реални дати за изванредните частични избори в Хасково са 23 или 30 юни.

"Заради спецификата на местните избори е технически много трудно да се проведат избори "3 в 1", каза Добромир Якимов. Но е реалистично те да бъдат проведени до края на месец юни.

Припомняме, че Ваня Григорова оспорва резултата от изборите в София.

"Липсват 17 флашки, което е озадачаващо, 15 от тях са от район "Слатина". 396 от флашките са манипулирани. В 304 секции са били само бяла или само черна, а съобразно действащия закон трябва за всяка секция да има по две. За 13 секции пък е имало по 3 флашки", заяви адвокатът на Григорова.

Делото за изборите в София беше отложено за 26 април.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

телец