ВМРО изпрати писмо до президента във връзка с днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност

Свързани новини

15.02.2022 13:51

Карта Българин за нашите в Украйна: ВМРО

Видян 1053 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


ВМРО изпрати писмо до президента във връзка с днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, на което ще се обсъжда ситуацията в Украйна.


 


В писмото, подписано то съпредседателя на партията Александър Сиди, се настоява държавният глава да предложи на правителството незабавно да предприеме мерки за предоставяне на специален документ - лична карта „Българин“ (зелена карта) за сънародниците ни в Украйна. Такова предложение направихме ние от ВМРО в 44-тото НС.


 


Този документ ще осигури на нашите сънародници  (б.р. по различни оценки това са от 100 хил. до 300 хил. души) възможност за евакуация от държава, в която е възможно да ескалира конфликт, и да се върнат в историческата си родина, припомня в писмото Сиди. По различни оценки това са от 100 хил. до 300 хил. души.


 


Българското правителство трябва максимално бързо да започне кампания сред етническите българи в Украйна, с която да ги запознае с възможността да се върнат да живеят и работят в България. Това би било и стъпка в посока на решаване на демографската криза в България, напомня Александър Сиди.


 


За ВМРО защитата на българите зад граница е кауза. Вярваме, че и за Вас, като държавен глава на всички българи, където и да се намират те по света, също е така. Докажете с действия, че и за държавата е така, завършва писмото.

Текст на документа:


До президента на Република България
Г-н Румен Радев

Уважаеми г-н президент,

Днес на Консултативния съвет за национална сигурност ще се обсъжда въпроса с кризата в Украйна. За нас от ВМРО защитата на правата на българите извън граница е кауза и затова по време на заседанието предлагаме да обсъдите и положението на българите в Украйна.


 


Министерство на външните работи призова българските граждани да напуснат държавата предвид международната ситуация. Вероятно това е правилен дипломатически ход и предполагаме е взета предвид цялата информация, с която разполагат българските и партньорски служби.


 


Недоумение буди обаче фактът, че в позицията на министерство на външните работи не се споменава нищо за етническите българи в Украйна, а те по неофициални данни са около 500 хиляди. Всички те нямат българско гражданство поради забраната за двойно гражданство в Украйна. Но въпреки това се декларират като българи.


 


Предвид горното се обръщаме към Вас с призив да предложите българското правителство незабавно да вземе мерки и да осигури възможност за предоставяне на специален документ - лична карта „Българин“ (зелена карта). Такова предложение направихме ние от ВМРО в 44-тото НС. Този документ ще осигури на нашите сънародници възможност за евакуация от държава, в която е възможно да ескалира конфликт, и да се върнат в историческата си родина.     


 


Българското правителство трябва максимално бързо да започне кампания сред етническите българи в Украйна, с която да ги запознае с възможността да се върнат да живеят и работят в България. Това би било и стъпка в посока на решаване на демографската криза в България.


 


За ВМРО защитата на българите зад граница е кауза. Вярваме, че и за Вас, като държавен глава на всички българи, където и да се намират те по света, също е така. Докажете с действия, че и за държавата е така!


 



София, 15 февруари 2022 г.

 

С уважение:

Александър Сиди,

съпредседател на ВМРО


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

везни

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот,