17.06.2016 15:02

Калфин: Позицията на президента за форума на върха на НАТО да се съгласува с НС

Видян 1243 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Позицията на президента за форума на върха на НАТО трябва да бъде съгласувана с Народното събрание. Това заяви в студиото на „Здравей, България”  по Нова телевизия  зам.-председателят на ПП АБВ Ивайло Калфин. Той бе категоричен, че страната ни няма интерес да бъде част от политиката за натрупване на напрежение в района на Югоизточна Европа. „Ако погледнете отвън, това е доста безпомощно и объркано поведение от страна на държавните лидери и основно на президента, който три пъти си смени позицията за два дни. Това е много стара идея. Това е турска идея – да се създадат войски под общо командване и те не могат да бъдат с техника на страни извън Черноморския басейн. И затова става въпрос за турско-българско-румънска военна част под общо командване. Румънската страна се съгласи с това предложение преди около десетина години. Ние винаги сме смятали, че няма нужда от такова формирование. И сега президентът започва да обсъжда тази тема и да казва как ние я подкрепяме, а после отрича. А кой би доминирал в такава обща флотилия? Една подобна част с общо командване очевидно би била доминирана от турските военноморски сили, които са най-големи в региона. И това до голяма степен би подлежало на двустранните отношения между Русия и Турция, които са много обтегнати”, заяви той.



Според Калфин предвид ситуацията и неясното поведение и позиция на държавния глава Росен Плевнелиев по казуса, най-правилното решение е той да отиде на предстоящата среща на върха на НАТО във Варшава с позиция, консултирана с  Народното събрание. „Не знам какво ще се случи на срещата на НАТО в началото на юли. Според мен президентът трябва да отиде с много ясен мандат и парламентът да го пита с какво ще отиде, за да не излезе пак нещо недоразбрано“.



Зам .-председателят на АБВ  Ивайло Калфин коментира  и възможните  действия на държавата след решението на арбитражния съд за „Белене“. „По време на предишния мандат на управляващите се говореше, че България не е сключила никакъв договор, че няма основание да ни съдят. Е, осъдиха ни! Значи ние сме сключили договор и не трябва да се забравя, че в АЕЦ „Белене“ са вложени милиарди левове на българския данъкоплатец. Трябва да я построим. Няма друг начин. Стига с тезите за руско влияние. Русия строи по целия свят. А какво търсят български  делегации в Китай и Япония да договарят ядрени реактори? Те по- евтини ли са, по –ефективни ли ще бъдат? Китай построил ли е някъде другаде такива ядрени реактори? И предходното  правителство  на ГЕРБ, и това на Орешарски направиха така, че България  да плаща допълнително един милиард и нещо без да има нещо насреща. Пак казвам: след като има инвестирани милиарди в площадката на „Белене“, след като има и реактор, най-логичното нещо е централата  да бъде завършена. Другото е да забравим за тези милиарди вложения и да кажем, че сме богата държава и можем да предоставяме по няколко милиарда лева на всеки, който поиска“.








Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог