Турция внимателно се позиционира като посредник между Русия и Украйна

Свързани новини

18.03.2022 13:30

Какво поиска Путин: Гласът на Ердоган пред ВВС

Видян 2827 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Турция внимателно се позиционира като посредник между Русия и Украйна - и изглежда, че това се отплаща, съобщава ВВС.




В четвъртък следобед президентът Владимир Путин се обади на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и му каза какви са точните искания на Русия за мирно споразумение с Украйна.




В рамките на половин час след края на телефонния разговор се проведе интервю на ВВС с главния съветник и говорител на г-н Ердоган - Ибрахим Калън. Г-н Калън беше част от малката група служителислушали на живо разговора.



Руските искания се разделят на две категории.




Според г-н Калън първите четири искания не са твърде трудни за изпълнение от страна на Украйна.




Основното от тях е приемането от страна на Украйна, че тя трябва да бъде неутрална и не трябва да кандидатства за членство в НАТО. Президентът Владимир Зеленский вече призна това.


 


В тази категория има и други искания, които в повечето случаи изглеждат като елементи за спасяване на лицето на руската страна.




Украйна ще трябва да премине през процес на разоръжаване, за да се гарантира, че не представлява заплаха за Русия. Ще трябва да се осигури защита на руския език в Украйна. Има и нещо, което се нарича денацификация.



Това е дълбоко оскърбително за г-н Зеленски, който сам е евреин и някои от роднините му са загинали по време на Холокоста, но турската страна смята, че г-н Зеленски ще приеме това лесно. Може би ще е достатъчно Украйна да осъди всички форми на неонацизъм и да обещае, че ще се бори с тях.


 


 


Втората категория е тази, в която ще има трудности, и в телефонния си разговор г-н Путин заяви, че ще бъдат необходими преговори на четири очи между него и президента Зеленский, преди да бъде постигнато споразумение по тези въпроси. Г-н Зеленский вече заяви, че е готов да се срещне с руския президент и да преговаря с него на четири очи.



Г-н Калън не беше толкова конкретен по тези въпроси, като каза само, че те са свързани със статута на Донбас в Източна Украйна, части от който вече се откъснаха от Украйна и подчертават своята руска принадлежност, както и със статута на Крим.



Въпреки че г-н Калин не навлезе в подробности, може да се предположи, че Русия е поискала от украинското правителство да се откаже от териториите в Източна Украйна. Това ще бъде много спорно.


 


Другото предположение е, че Русия иска от Украйна официално да приеме, че Крим, който Русия незаконно анексира през 2014 г. , вече принадлежи на Русия. Ако това е така, Украйна ще трябва да преглътне горчиво хапче.


Въпреки че, това е свършен факт, дори Русия да няма законно право да притежава Крим и всъщност е подписала международен договор след падането на комунизма, но преди Владимир Путин да дойде на власт, с който приема, че Крим е част от Украйна.
 
 
 
Все пак исканията на президента Путин не са толкова строги, колкото се опасяваха някои хора, и едва ли си заслужават цялото насилие, кръвопролития и разрушения, които Русия нанесе на Украйна, коментира ВВС.

Като се има предвид тежкият контрол над руските медии, за него и неговите съмишленици няма да е трудно да представят всичко това като голяма победа.

За Украйна обаче ще има сериозни притеснения.

Ако фините детайли на евентуалното споразумение не бъдат уточнени с огромно внимание, президентът Путин или неговите наследници винаги могат да ги използват като повод за нова инвазия в Украйна, съобщава ВВС.
 
 

Сключването на мирно споразумение може да отнеме много време, дори и ако междувременно прекратяването на огъня спре кръвопролитията.




Украйна пострада ужасяващо през последните няколко седмици и възстановяването на градовете, които Русия е повредила и разрушила, ще отнеме много време. Както и връщането на милионите бежанци, които напуснаха домовете си.




Ами самият Владимир Путин? Имаше предположения, че е болен, а може би дори психически неуравновесен, пита ВВС. Дали г-н Калън е забелязал нещо странно в него по време на телефонния разговор? Съвсем не - казва той. Г-н Путин очевидно е бил ясен и кратък във всичко, което е казал.




Но дори и да успее да представи споразумението с Украйна като славна победа над неонацизма, позициите му у дома трябва ще да са отслабени.



Все повече хора ще осъзнаят, че той е прекалил много, а историите за убитите или заловените войници вече се разпространяват бързо.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 18.03.2022 14:49

    Дано си потъпчат егото и двамата,че да не страдат повече хора.Ужасно е заради някакъв инат и егоизъм човечеството да преживява подобен ужас и страх от ядрена война.И дано научим какви са истинските причини за войната,че друг път да не се случва подобно нещо.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

дева