Артикули за коронацията се продават в магазин за сувенири в Лондон на 20 април 2023 г.

Свързани новини

06.05.2023 07:45

Какво означава коронацията за икономиката на Обединеното кралство

Видян 4949 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Британските пъбове, ресторанти и търговци на дребно се подготвят за оживена търговия по време на тържествата по случай коронацията на крал Чарлз III. Но икономиката на Обединеното кралство като цяло може да пострада, тъй като работниците ще си вземат допълнителен почивен ден.

Историческото събитие би могло да допринесе за незабавното повишаване на настроенията и разходите в икономиката, която е засегната от стачки, упорито висока инфлация и спадащ жизнен стандарт. Според Международния валутен фонд брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство се очаква да се свие с 0,3 % през тази година, което е най-лошият резултат от всички големи развити икономики.

"Продажбите на дребно обикновено се стимулират от големи национални събития", каза Джеймс Хардиман, старши анализатор в Британския консорциум за търговия на дребно. "Като се има предвид, че коронацията на краля ще бъде такова историческо събитие, очакваме още по-голям подем."

Миналата година продажбите на хранителни стоки през седмицата до 5 юни - периодът, който включваше празненствата по случай платинения юбилей на покойната кралица Елизабет - бяха с 87 млн. паунда (108,7 млн. долара) по-високи в сравнение със средната седмица през 2022 г., според данни на Kantar.

Както и през юни, британските търговци на дребно предложиха огромен набор от сувенири, за да отбележат първата коронация на Великобритания от 70 години насам - от възпоменателни кутии за бисквити, плюшени мечета и чанти до свещи, възглавници и чаши за чай.

Марката Celebrations на Mars Wrigley, известна с колекцията си от мини шоколадови блокчета, изработи бюст на крал Чарлз в естествен размер с някои от най-емблематичните си шоколади, включително Maltesers Teasers, Milky Way и Twix.

Marks & Spencer, голяма верига супермаркети и магазини за дрехи, очаква да продаде повече от 1 милион възпоменателни кутии с чай и сладкиши, както и 255 000 метра (279 000 ярда) от своята "Union Jack Coronation Bunting" за хилядите улични партита, планирани в цялата страна. Магазини за хранителни стоки като Tesco (TSCDF) и Waitrose продават вдъхновени от коронацията торти, сандвичи, хляб и колбаси.

Универсалният магазин "Джон Люис" трябваше да ограничи покупките в магазините на своето мече "Коронацията на Люис" до две на домакинство, а в онлайн магазините плюшеното мече е изчерпано.

"Търсенето на нашето мече за коронацията на Луис беше изключително и сега, когато пълната ни колекция за коронацията стартира онлайн и в магазините, виждаме истинско оживление от страна на клиентите, които с нетърпение очакват да отпразнуват събитието", каза Джейсън Билингс-Крей, сезонен купувач в компанията.

Британските марки за луксозни стоки също се възползваха от маркетинговата възможност за тези, които имат по-дълбоки джобове и търсят нещо по-разчупено от мека играчка или контейнер за бисквити.

Boodles, семейна бижутерия, пусна на пазара единствен по рода си пръстен Coronation Gemini, струващ 395 000 паунда (496 000 долара) и включващ два камъка от южноафриканската мина, в която е произведен диамантът Cullinan, включен в коронарните скъпоценности. Deakin & Francis продава сребърни копчета за ръкавели Coronation за 340 GBP (425 долара), а Hackett London предлага джобно квадратче Coronation за 74 GBP (92 долара).


 Британските марки за луксозни стоки отдавна се възползват от връзката си с монархията, казва Хелън Брокълбанк, главен изпълнителен директор на Walpole, браншовата асоциация на сектора в Обединеното кралство.

За коронацията британските марки за луксозни стоки "са закупили уникални стоки на всички нива на икономиката и виждаме, че хората ги купуват, особено американците и клиентите от ЕС", добави тя.

"Силата на кралското влияние е наистина важна за марките", каза тя пред CNN.


1 милиард долара удар върху БВП?


Кралската церемония ще даде и решаващ тласък на сектора на хотелиерството в Обединеното кралство, който едва се е възстановил от пандемията на Ковида, когато беше засегнат от рязко покачващите се разходи за храна и енергия.


Според неотдавнашно проучване на браншовата организация UKHospitality една трета от предприятията в сферата на хотелиерството и ресторантьорството са застрашени от фалит през следващата година.


"Коронацията е наистина полезен момент във времето. Тя може да даде този тласък на доверието", каза главният изпълнителен директор Кейт Никълс. "Мисля, че има много вълнение. Това е рядко събитие. Много хора ще искат да се съберат в местните си кръчми, барове и ресторанти."


Според Никълс в Лондон заетостта на хотелите през уикенда на коронацията е 96%.


Центърът за икономически и бизнес изследвания изчислява, че допълнителният туризъм и разходите в заведенията през тридневния уикенд, който включва и допълнителен официален празник на 8 май, ще доведат до ръст от 337 млн. паунда (420 млн. долара).


"Британските пивовари и пъбове се подготвят да отбележат това важно събитие, като организират специални събития, варят лимитирани серии бира и се възползват от удълженото работно време през дългия уикенд", казва в изявление Ема МакКларкин, главен изпълнителен директор на Британската асоциация на пивоварните и пъбовете.


Според оценката на туристическата организация VisitEngland, увеличението на пътуванията в страната през уикенда ще бъде много по-голямо - 1,2 млрд. паунда (1,5 млрд. долара).


От друга страна, проучване, проведено през март сред 105 туристически предприятия от търговската асоциация UKinbound, установи, че само 16 % от тях съобщават за увеличение на резервациите от чуждестранни посетители, свързани с коронацията или финала на песенния конкурс "Евровизия", който ще се проведе в Ливърпул на 13 май.


Междувременно разходите на данъкоплатците за това бляскаво събитие бяха критикувани, особено на фона на кризата с разходите за живот, която принуждава все повече британци да разчитат на хранителни банки, за да свържат двата края.


Бъкингамският дворец заяви във вторник, че ще публикува подробна информация за разходите по коронацията "своевременно".


"Една от поуките от погребението на Нейно Величество беше как национален повод като този, голямо държавно събитие, привлича огромен световен интерес, който повече от изплаща разходите, свързани с него", заяви говорител пред CNN.


 Но загубата на продукция, причинена от допълнителния официален празник в понеделник, 8 май, ще намали общата полза за икономиката. (Празникът на коронацията ще бъде третият почивен понеделник този месец.)


Когато БВП на Обединеното кралство се сви с 0,6 % през септември 2022 г., Службата за национална статистика заяви, че спадът се обяснява отчасти с допълнителния почивен ден за държавното погребение на кралицата през същия месец, тъй като някои предприятия са затворили или са коригирали дейността си в този ден.


В изследване, публикувано през април миналата година, консултантската компания PwC изчисли, че държавен празник, който се пада в понеделник, струва на икономиката на Обединеното кралство 877 млн. паунда (1,1 млрд. долара), дори след като се вземе предвид стимулирането на потребителските разходи.


Средните разходи за празничните дни - ако се вземат предвид и тези, които се падат в петък, които обикновено са по-малко продуктивни дни от понеделниците - възлизат на 831 млн. паунда (1 млрд. долара), твърди PwC. В доклада се обяснява, че увеличението на потреблението с 367 млн. паунда (458,5 млн. долара) се компенсира с повече от 1,2 млрд. паунда (1,5 млрд. долара), които се оценяват като удар върху производството.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

водолей