17.02.2009 11:02

Какво мисли средната класа

Видян 1350 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Икономическите изследвания за средната класа са многобройни, но липсват базирани на общественото мнение проучвания, особено такива, базирани върху сравненията.


Затова сп. "Economist", цитирано от БГНЕС,  се обърна към Pew Research Center с молба да прерови своята база данни за „Глобалните позиции” и да можем да ги използваме за целите на този специален доклад. Pew Research Center прегледа средните доходи в 13 страни, където средната класа непрекъснато се увеличава, след което класифицира отговорите на нашите въпроси за демокрацията, религията, удовлетворението от живота, хомосексуалността и околната среда в зависимост от доходите. Прагът, който използвахме за определяне на принадлежността към средната класа беше доход от $4 286 годишно според паритета на покупателната способност (ППС) през 2007 г., което се равнява на диапазона от $4000-$17000 годишно, използван от Световната банка.
Изследователите от Pew след това сравниха тези отговори с тези на останалата част от анкетираните. Тяхната група на средната класа включваше и богатите (тези с доходи над $17000 годишно), но резултатите не се оказаха особено значими от статистическа гледна точка.
Поради това изследването сравнява позициите на глобалната средна класа с тези на бедните от същите държави. Ендрю Кохут, президент на Pew Research Center казва, че това е най-обстойното до този момент изследване на позициите на средната класа от нововъзникващите пазари спрямо обществото и живота като цяло.
Оказва се, че различията са значителни. Така например при половината от отговорите на анкетираните се забелязват значителни различия от порядъка между 5 и 15 процента между отговорите на средната класа и най-бедните. Така например 52% от средната класа във Венецуела и 42% от бедните смятат, че хомосексуалността е приемлива като начин на поведение в обществото. Средната класа смята, че мажоритарните избори са важни (разлика от 8% с бедните), че трябва да ангажираме с проблемите на глобалното затопляне, но религията има за нея по-маловажна роля в живота от бедните. (виж цялото изследване на адрес www.pewglobal.org/middleclass).
Най-големи различия се забелязват в т.н. категория „удовлетвореност от живота”. Запитани да оценят своите лични позиции според десет-степенна скала на удовлетвореност, средната класа отговаря по-често в горната половина на скалата, докато бедните – от средата надолу. Тези факти кореспондират с анкетите, които показват, че страните стават по-щастливи, колкото повече забогатяват. Това което прави впечатление е фактът, че сегашното удовлетворение е много по-голямо от предварително очакваното. Освен това средната класа е много по-склонна от бедната да очаква добри неща от бъдещето – за разлика от бедните. Тези резултати съвпадат с широко разпространеното становище, че икономическото развитие отприщва значително недоволство.
Изследването на Pew също така подкрепя голяма част от аргументите, изразени в нашия специален доклад. Така например разликата между отношенията на глобалната средна класа и бедните е много по-голяма в страните от Източна Европа и испаноговорящите държави в Латинска Америка, отколкото да речем в Бразилия, Египет или Индия.
Освен това средната класа категорично подкрепя демокрацията. Тя също така предпочита конкурентни избори с участие на най-малко две партии, настоява за върховенство на закона и справедливост в обществото. Но по отношение на политика позициите на средната класа и бедните не се различават толкова драстично, така както това е видно по отношение на щастието, религия и хомосексуалността.
Въпреки всичко тези резултати са показателни за характеристиките на средната класа в много региони в света (включително и Русия, където средната класа подкрепя честни и плуралистични избори, за разлика от бедните). Изследването показва също така, че след като станат част от средната класа, хората в нововъзникващите пазари настояват за същия тип управление, свързван с модела на управление в богатите държави.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

козирог