Както всеки ака, така и всеки има газове. Но причините за изпускане на газове могат да бъдат различни и понякога това може да е повод за безпокойство.

Свързани новини

20.08.2023 07:45

Какво казват газовете за вашето здраве?

Видян 8059 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Както всеки ака, така и всеки има газове. Но причините за изпускане на газове могат да бъдат различни и понякога това може да е повод за безпокойство.

"Като детски гастроентеролог постоянно ме питат за това", казва д-р Марк Коркинс, началник на отдела по детска гастроентерология в Здравния научен център на Университета на Тенеси, предаде CNN. "Има два източника на "газове" и не всички газове са газове. Част от това, което преминава през нас, е въздух. Всички ние поглъщаме малко въздух, а някои хора поглъщат много въздух. Сега това изглежда е без мирис."

От друга страна, истинският газ е предимно страничен продукт от ферментацията на храната в дебелото черво, казва Коркинс, който е и професор по педиатрия. "В дебелото ни черво живеят (милиарди) бактерии. ... Ако ние не усвоим храната, бактериите ще го направят."


Що се отнася до количеството пространство, което заемат газовете, истинската сделка също е с по-голям обем и се случва по време на движението на храната през дебелото черво, добави той.

Изпускането на газове "между пет и петнадесет пъти на ден ... е напълно нормално", казва д-р Уилям Чей, професор по гастроентерология в Мичиганския университет. "Това е така, защото хората са различни по отношение на начина, по който функционира техният (стомашно-чревен) тракт, на микробиома, който живее в стомашно-чревния тракт, и на това, което ядат. Всички тези неща са наистина ключови фактори за определяне на това колко често отделяте газове, колко много отделяте газове и как миришат вашите газове."


Някои миризми са по-остри от други поради тези причини, казват експертите, но няма миризми, които да са червен флаг.

Газовете не са толкова важен показател за здравето на червата, колкото честотата и структурата на изхожданията. Но изборът на хранителен режим може да доведе до повече или по-малко газове и има определени моменти, в които си струва да се спомене на лекаря за газовете.

Фактори за метеоризъм


Чревната флора е важна, защото помага на организма да произвежда витамини и някои от късоверижните мастни киселини, които подхранват лигавицата на дебелото черво, така че малко газове (от тези процеси) са полезни - казва Коркинс. "В противен случай не храним нашата флора, която всъщност е симбиотична връзка", добави той.

Но това, което може да доведе до образуване на газове или до прекомерни количества от тях, е консумацията на храни, които са по-трудни за храносмилане и поради това е по-вероятно да ферментират, казват експертите.

"Старата класика е бобът, а в него има протеин, който обикновено е труден за храносмилане", каза Коркинс.


Бобът е един от източниците на FODMAPs - ферментиращи олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли. Това са късоверижни въглехидрати или захари, които при някои хора се усвояват лошо от тънките черва, което води до храносмилателни проблеми като газове, спазми, диария, запек или подуване на стомаха. Храните с високо съдържание на FODMAPs включват някои зеленчуци, плодове, нишестета и млечни продукти, като карфиол, чесън, ябълки, праскови, мляко, пшеница и царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза.

"Много от нас несъзнателно ядат много FODMAPs, но всеки има малко по-различен модел по отношение на това колко добре може да ги абсорбира и метаболизира", казва д-р Рена Ядлапати, професор по медицина в отдела по гастроентерология в Калифорнийския университет в Сан Диего.

"Някои хора ще имат проблеми, когато ядат много червено месо", каза Чей. "Всъщност, (за) почти всички, ако ядете достатъчно червено месо, няма да можете да смилате правилно или да абсорбирате цялото и то ще стигне до дебелото ви черво, където ще ферментира, за да произвежда газове и химикали."


Същото може да се случи и с излишните въглехидрати, които не се усвояват и в крайна сметка ферментират в дебелото черво, добавя той.

"Другото нещо е да се уверите, че навиците ви за изхождане са редовни", каза Чей. "Хората, които имат запек, са много по-склонни към подуване на корема и метеоризъм. Причината за това е, че ако нещата се движат много бавно през стомашно-чревния тракт, те имат повече време да взаимодействат с бактериите в стомашно-чревния тракт, особено в дебелото черво. А това води до образуване на повече газове.


Справяне с неконтролируемия газ

Ако газовете ви причиняват дискомфорт или пречат на ежедневието ви, трябва да се обърнете към лекар, казват експертите. Има и други неща, които можете да опитате.

"Ще разпитаме пациентите за всеки един от тези различни фактори - диета, микробиом и функция на стомашно-чревния тракт - и ще се опитаме да коригираме някои от тези неща, които според нас могат да допринесат за проблеми с метеоризма", казва Чей. "Ако някой се храни с типичната западна диета, която съдържа много преработени храни и въглехидрати, захари - намаляването на това и по-здравословното хранене може да бъде наистина полезно."

Диетата с ниско съдържание на FODMAP "вероятно е една от най-големите интервенции, за които съм говорил с пациентите", каза Ядлапати.

Освен това трябва да посетите лекаря си, ако в допълнение към прекомерното метеоризъм имате непреднамерена загуба на тегло, кръв в изпражненията или промени в чревните навици - особено честа диария - казват Чей и Ядлапати.

"Това може да е признак на инфекция, възпаление или ензимен дефицит, които могат да бъдат идентифицирани и коригирани с помощта на лекари", каза Чей.

Докато чакате посещението си при лекаря, водете си "дневник на газовете", в който отбелязвайте кога имате газове и какви физически дейности и ястия са съпътствали това, за да можете да започнете да идентифицирате закономерностите, каза Ядлапати.

Лекарят може да ви посъветва и да употребявате лекарства без рецепта, каза Чей, като симетикон, активен въглен, ментово масло с ентерично покритие или пробиотици.


 


 


 


 








 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Докато се занимавате с финансови въпроси

Докато се занимавате с финансови въпроси и грижи за