Проучване от 2014 г. свързва притежаването на по-силен глас с притежаването на власт в социална ситуация, като например способността да се вземат решения от името на група.

Свързани новини

03.03.2024 05:26

Какво казва гласът ви за вас според науката

Видян 6249 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От дълбоки до пискливи, от силни до тихи - различията в гласовете ни са удивителен аспект на човешкото съществуване.

Но според десетилетията психологически изследвания, точно това как говорим може да даде някои важни сведения за нашата личност.   


Ниският глас, като този на Морган Фрийман, е признак на екстровертност и дори сексуална привлекателност, докато високият глас може да е отражение на властта.


В същото време според психолозите мърморенето може да бъде мъжкарско и дори признак на интелигентност, а не на глупост. Ето какво според науката разкрива за вас звукът на гласа ви.


Височината на гласа зависи от броя на вибрациите в секунда, произвеждани от гласните струни.

Високите гласове, като тези на актрисата Камерън Диас, певицата Кристина Агилера или комика Стив Карел, са по-пронизителни или по-леки.  

Нискочестотните гласове - като тези на актьора Морган Фрийман или певицата Тина Търнър- обикновено се описват като богати или дълбоки и са привлекателна черта при противоположния пол.

Едно неотдавнашно проучване установи, че хората, които наистина говорят на по-ниска височина, са по-привлекателни за дългосрочни връзки.

Според авторите на изследването от Университета на щата Пенсилвания това е така, защото "преувеличава размера" и кара някого "да изглежда голям и заплашителен".

Според друго проучване от 2021 г. хората, които говорят на по-ниска височина, са по-склонни да участват в случаен секс.


При експериментите хората с по-ниски гласове са по-неограничени по отношение на "социално-сексуалното" си поведение - включително ориентация, нагласи и желания.

В проучването е установено също, че хората с дълбоки гласове са по-екстровертни и имат по-голяма "доминантност", което означава, че имат високо ниво на влияние в социални ситуации.


Според проучване от 2020 г. мъжете с дълбоки гласове са по-склонни да привлекат партньорка, но също така са по-склонни да ѝ изневерят поради високите нива на тестостерон. Според китайските автори жените често са привлечени от мъже с ниски, богати гласове, защото те се свързват с високи нива на тестостерон.

Притежаването на ниска височина на гласа може да е удобно и ако искате да повлияете благоприятно на определени хора в своя полза. Проучване от 2012 г. установява, че хората предпочитат да гласуват за политици с по-ниска височина на гласа, вероятно защото те звучат по-доминантно, честно, интелигентно и привлекателно.

Проучване от 2013 г. пък показва, че изпълнителните директори с по-ниска височина на гласа контролират по-големи компании, получават по-високи възнаграждения и се радват на по-дълъг мандат от изпълнителните директори с по-висока височина на гласа.

Интересно е, че проучване от 2017 г. установява, че хората имат висока височина на гласа, когато говорят с хора, от които се чувстват по-нисши, например с шефа си.


 Бързо говорещите хора, като холивудския режисьор Куентин Тарантино и ирландския бивш футболист Шей Гивън, често създават впечатление, че имат много неща, които искат да споделят.

Често се приема, че скоростта или темпото, с което говорим, разкрива колко сме умни, сякаш хората с по-мощен мозък могат да обработват думите по-бързо.

Но скоростта, с която говорим, няма нищо общо с интелигентността, според Мишел Деверо, професор по английско образование в Държавния университет Кенесоу.

Бавно говорещите често се приемат за по-малко интелигентни или компетентни от бързо говорещите, докато много бързо говорещите могат да се разглеждат като по-малко правдиви или добросърдечни - казва тя.

"Не съществува вътрешна връзка между скоростта на говорене и нивото на интелигентност, правдивост или доброта.

Въпреки това изследователите са свързвали темпото на гласа с други черти.  

В статия от 1984 г. се съобщава, че темпото на речта на екстровертите е по-бързо от това на интровертите.


Неотдавна психолози от Станфордския университет изказаха мнение, че бавното говорене може да предаде сила и увереност и е начин за "утвърждаване на социалното пространство".

АРТИКУЛАЦИЯ

Това дали мърморим като тийнейджър, прескачайки срички наляво-надясно и надясно, или произнасяме думите си перфектно, също е свързано с личностните ни характеристики.

Проучване от 2021 г. установява, че мъжете, които мърморят, като актьора Том Харди, се възприемат като по-привлекателни от жените, тъй като това е свързано с мачото.

От друга страна, мъжете намират ясното произношение - като изисканите тонове на Елизабет Хърли - за привлекателно за противоположния пол, защото то показва женственост.

Според авторите на изследването жените са склонни да създават реч, която е "акустично и фонетично по-различна" от тази на мъжете.

Кийт Джонсън, фонетик от Държавния университет в Охайо, установява, че



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион