Гняв, който движи напред, и Страх, който ни движи назад

Свързани новини

06.02.2024 09:23

Какво е тригерът и как да ни бъде инструмент за управление на другите и себе си?

Видян 5086 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тригер е много популярна дума в съвременния свят, която мнозина не разбират какво точно иска да ни каже. Именно затова днешният ни психо-лайфхак е посветен на нея и на това как да използваме този неприятен душевен гостенин като инструмент за личностната ни промяна и развитие, както и за да управляваме другите хора, освен себе си. Както гласи лафът – да играем на тънката струна. Буквално.

Психолозите казват, че има 8 ЕМОЦИИ, КОИТО СА КАТО 7-ТЕ НОТИ В МУЗИКАТА, ЗАЩОТО НА ТЯХ СВИРИ ПСИХИКАТА!

Те вървят по двойки:

 
Гняв, който движи напред, и Страх, който ни движи назад

Радост и Печал

Отвращение и Удовлетворение

Интерес и Удивление



Тригерът като инструмент ни дава начина чрез емоциите да управляваме другите и себе си, така че злото да бъде за добро. И то да става леко и удобно посредством думи. Затова нека да го възприемаме като стимул и причина за промяна вътре, за победа над нас самите.

Това е, което популярно наричат Емоционална интелигентност – съвкупност от множество от така модните меки умения, изключително ценени, за да правим кариера даже и в епохата на изкуствения интелект.

Най-общо тригерите и умението да ги владеем се крепят и действат чрез условните рефлекси. Единственият им минус е, че с времето зависимостите отпадат или поне намаляват. Просто мозъкът и физиката свикват с тях.

Във всеки случай тригерите действат на психическо ниво като предизвикват физически ефект – най-често това е страх, съпъстван от реакции като вдигане на кръвното, учестяване на пулса и т.н.

Сами можете да ги усетите в себе си даже не само по вътрешното им въздействие, за което говорим до момента, но и с външни тригери. Да започнем от подсещащи влияния за сетивата като определен парфюм, който свързваме с бивш партньор, песен със същото послание. Да минем през места – примерно минаване през квартал, в който сме яли бой като тийнейджъри или пък са ни обрали. Може да бъде бягане по пътеката във фитнеса, което ни напомня за гонка с хора, които са искали да ни нападнат.

В най-общия смисъл тригерите ни карат да стигнем до някакъв предел, отвъд който стои промененото ни Аз. И поради това има цяла школа в психологията, която работи именно с такива предизвикателства, за да ни помогне да излезем от кризите си и да превъзмогнем своите страхове.

Защо лошите или неприятните чувства могат да се окажат полезни и добри за нас – ще четете в следващата част от нашия лайфхак сериал.




 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец