Какво е атмосферна река?

Свързани новини

10.02.2024 17:00

Какво е атмосферна река? Експерт обяснява защо в Калифорния падат рекордни валежи и има опустошителни наводнения

Видян 16182 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Какво е атмосферна река?

Атмосферните реки са сравнително дълги и тесни области, които пренасят водни пари извън тропиците.

Цян Цао обяснява пред PBS, че те са "като река в небето" и могат да бъдат дълги до 1609 км


Обикновено атмосферните реки имат два пъти по-голям дебит от този на река Амазонка и представляват по-голямата част от водните пари в света, съобщава НАСА.

Когато тези пътуващи водни пари се сблъскат с планини или с различно местно време, те са принудени да паднат, което означава, че съдържащата се в тях влага става по-студена и предизвиква силни валежи или снеговалежи.

Атмосферните реки могат да се появят навсякъде по света, но най-често се срещат в средните ширини на планетата - приблизително от 30 до 60 градуса северно или южно от екватора.

Това метеорологично явление обикновено се случва, когато мащабни метеорологични модели се синхронизират, за да образуват тесни участъци с интензивен пренос на влага, обясни г-н Цао.

Той заяви пред PBS: "Те започват над топлите води, обикновено тропическите океани, и се насочват към крайбрежието от струйните потоци в ниските слоеве, предхождащи студените фронтове на екстратропичните циклони".

Хидрологът разкри, че Тихият океан, който минава покрай западното крайбрежие на САЩ, действа като резервоар на влага за бурите.


Това, както и планинският релеф на района, който действа като преграда, е причина за много сняг и дъжд в щата, а именно в Сиера Невада.


Атмосферните реки, наречени още "семейства на AR", могат да предизвикат значителни наводнения, обясни хидрологът.

Първият прилив на обилни валежи изсушава почвата, което означава, че при следващи валежи или бури почвата вече не може да абсорбира течност, което означава, че водата се натрупва, а нивото на реките продължава да се покачва.

Освен това топлите температури могат да предизвикат топене на съществуващия сняг, което допринася за преливането на водата и риска от наводнения.

Според PBS между декември 2022 г. и януари 2023 г. Калифорния е била засегната от девет атмосферни реки една след друга в рамките на само три седмици.

Въпреки че те върнаха повечето резервоари в района към средните им нива след много години на суша, те също така причиниха щети заради наводненията.

В сравнение с една-единствена атмосферна река, семействата на АР обикновено са свързани с по-ниско атмосферно налягане в северната част на Тихия океан и с по-високо налягане в субтропиците.

AR семействата са по-интензивни, имат по-високи тропически температури и са следвани от реактивни потоци, които са по-дълги от единичната атмосферна река.

Изследвания на учени от университетите във Флорида и Станфорд откриват, че бурите, които се появяват заедно с AR семейства, причиняват до три-четири пъти по-големи икономически щети, отколкото самостоятелна буря.


От съществено значение ли са атмосферните реки за водоснабдяването на Западното крайбрежие?


Въпреки че атмосферните реки могат да предизвикат екстремни наводнения, г-н Цао уточнява, че те са и ключов фактор за водоснабдяването на Запада.

Той казва: "Атмосферните реки са отговорни за прекратяването на повече от една трета от големите засушавания в региона, включително тежката суша в Калифорния през 2012-2016 г.

Хидрологът добави, че този тип метеорологични явления са отговорни и за осигуряването на между 30 и 50 % от валежите по западното крайбрежие на Америка.

Според г-н Цао атмосферните реки са отговорни за добавянето на снежна покривка в Сиера Невада, която играе ролята на значителна част от водоснабдяването на Калифорния.

Средно две тежки атмосферни реки ще допринесат за около 30-40 % от снеговалежите в Сиера Невада.

В резултат на това експертите от Центъра за западни метеорологични и водни екстремуми се опитват да прогнозират по-добре атмосферните реки, така че резервоарите да могат да се управляват по-добре, за да се адаптират към бурите, но и да имат достатъчно вода за по-сухите пристъпи на времето.



Въздейства ли глобалното затопляне върху реките в атмосферата?

По-топлата атмосфера може да пренася повече влага, което означава, че с повишаване на температурите в бъдеще ще се появят по-интензивни атмосферни реки.

Според г-н Цао това ще доведе до повече проливни дъждове и екстремни метеорологични явления.

Той добави, че изследването му показва, че атмосферните реки е вероятно да се появят едновременно при вече влажни метеорологични условия.

Според хидролога това означава, че има повишен риск от екстремни наводнения.

Изследване на учени от Вашингтонския университет предполага, че атмосферните реки ще претърпят "сезонна промяна", като ще се появят по-рано през по-влажните сезони.

Хидрологът обяснява, че годишните валежи, особено в Калифорния, ще се различават по-драстично от година на година.



Източник: DailyMail





 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева