Как успява един дървен бос да си поръча извънредно изслушване на агроминистъра в Народното събрание за днес в 16:30 с точка единствена - увеличаване на сечите в горите с 30%?!

Свързани новини

31.01.2024 14:31

Как успява един дървен бос да си поръча извънредно изслушване на агроминистъра в Народното събрание

Видян 610 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Как успява един дървен бос да си поръча извънредно изслушване на агроминистъра в Народното събрание за днес в 16:30 с точка единствена - увеличаване на сечите в горите с 30%?! Сега ще Ви разкажа.


Вчера, по инициатива на шефа на Свилоза (фабриката за целулоза в Свищов) до всички депутати в Комисията по земеделие и гори е изпратен манипулативен „анализ“ за проблемите в горите. Целта е очевадна – да се накара държавата да отмени забраната за сеч на вековни гори, и то не защото има недостиг на ресурс (през 2023 г. има срив от 20% на дърводобива), а обратното - за да се свали цената на дървесината още повече.


И този цирк е всяка година вече 20 години подред - или фабриката ще затваря, или ще се развалят машините, или ще трябва да се освобождава персонал или ще се бори спекулата… Всичките мурафети са винаги за пари. И като мине номера, явно остават стотинки и за ресто!


Миналата година атаката бе да се събори заповедта на служебния министър Бозуков от 2021 г., ограничаваща с 30% сечите в гори над 100 г. Разобличихме атаката и номерът не мина. Тази година явно са се подготвили „по-добре“! Поръчали са на едни "зелени консултанти" един изключително манипулативен „анализ“, който загатва атака срещу вековните гори и цената на дървесината, но най-вече прави внушения как България сече твърде малко, как Австрия сече твърде много, и как без сечи горите ще загинат или изгорят.


Да, ама не! И тази шашма я хванахме и изпратихме на всички депутати и на министъра Кирил Вътев едно писъмце, с което разобличаваме всички нагли манипулации и лъжи в „анализа“. Изтъкваме как всъщност България сече колкото позволява закона, науката и климата, как България има ангажимент да защити вековните гори с площ 10% от всички гори, да опази 10% от запаса на гората като мъртва дървесина за биоразнообразието и почвеното плодородие, и как се налага да ограничаваме сечите във вододайните зони поради засушаването и безводието. Разобличаваме лъжата, че на хартия сечем уж малко, с факта, че „анализът“ не отчита незаконните сечи, които според WWF достигат 25% от дърводобива.


Хванахме и как са скрити данните за дърводобива в държави като Гърция, Италия и Испания, с много по-сходен климат, релеф и биоразнообразие, отколкото Австрия, Естония и Швеция. Разбихме и мита, че липсата на сечи са причина за горските пожари, цитирайки анализ на ИАГ от 2021 г., който показва, че горските пожари тръгват от запалени стърнища, и то основно в достъпни гори покрай села и пътища, където сечта е най-яка. И забележете! В „анализа“ няма и дума за реалните причини за проблемите в горския сектор – политизацията, корупцията, схемите, липсата на конкуренция, източването на горските стопанства чрез нагласени търгове и обществени поръчки, прикриването на незаконните сечи под партиен натиск. Все причини, водещи до монополизирането на сектора от „наши“ фирми и до липсата на инвестиции в горски пътища, горска техника и производствени иновации.


Но да се върнем на въпроса  - как е толкова лесно да се дърпат конците и на министри, и на депутати, и на цялата държава. Вълшебната дума е „пари“. „Пари“, които показахме как стигат до фирмите зад „анализа“ заедно с Биволъ и по следите на които са други медии още отпреди много години.


Дано днес министърът и депутатите срежат манипулативните конци на дървените кукловоди и защитят българските гори!


Източник: Фейсбук профил на Александър Дунчев (бивш шеф на Агенцията по горите)



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 31.01.2024 23:49

    хитроватата алчна простотия се мъчи да ни ограби и затрие

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

дева