Свързани новини

20.04.2021 11:24

Как се купуват ромски гласове?

Видян 2811 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Автор: Валя Ахчиева, euractiv.bg


 


Преди два месеца получих по пощата плик, в който имаше черно тефтерче. В тефтерчето бяха написани колони с имена на хора, повечето с прякори, а срещу тях – числа – 50, 60, 70, 100, 150, 200… Срещу някои имена имаше по няколко числа, свързани със знак “плюс”. Имаше и дати – от месец март до месец октомври. Не пишеше годината. Но в плика имаше и писмо до мен. Човекът не беше написал името си, но твърдеше, че ми предоставя веществено доказателство за злоупотреби на проведените в Гурково избори за Европейски парламент и местни избори през 2019 г.

В писмото се твърдеше, че тефтерчето било на Димитър Стоилов – Чакмака. По странен начин това тефтерче попаднало в чужди ръце, след като собственикът му го бил предал на други хора за съхранение по време на общински избори в края 2019 г. В сигнала се твърдеше, че тефтерът съдържа имена предимно на хора с ромски произход. Сумите били впечатляващи.

Наистина са впечатляващи, но дали тефтерчето е на Димитър Стоилов – Чакмака от Гурково? Дали става дума за пари, които са дадени за избори?


ВИЖ ВИДЕО ТУК!

Има такъв човек – Чакмака

В Гурково наистина живее такъв човек. Той работи в държавна институция – в Служба „Социално подпомагане”, където е шофьор. Докато търсех неговия почерк в оригинал, за да се направи почеркова експертиза, дойде време за нови избори – за 45-ото Народно събрание.

Успях да се сдобия с писмен материал в оригинал, от лице, което само е написало ръкописен текст, написало е трите си имена и ЕГН и е положило подпис. Името е Димитър Стоилов. Консултациите, които направих със специалисти – вещи лица по почеркови експертизи в Софийски градски съд, показват, че текстовете в тефтерчето и саморъчно написаният текст в документа на лицето, са на едно и също лице. Всички експерти бяха единодушни, че при лицето има характерен почерк с индивидуални признаци на изписване на отделни букви и цифри.

Ромският квартал в Твърдица

Сега отиваме в ромския квартал на Твърдица, където  ще търсим три сестри.  След получен сигнал, разследващите полицаи са установили, че  при сестрите Йорданка, Събинка и Недка Веселинови е дошъл Сашо Сашев. В тази изборна история Сашо е посредник. Той живее в ромския квартал на Твърдица. Сашо поискал от трите сестри личните им карти срещу 20 лева.

Той им обяснил, че той ще ги даде на “Анастас”, който бил билкар в Гурково и чието действително име било Анастас Черкезов. Щели да им сменят настоящите адреси от град Твърдица в Гурково, за да могат да гласуват в Гурково за ДПС.

Сашо им казал, че по време на изборите на 4-ти април, трите сестри ще бъдат извозени безплатно за Гурково, за да гласуват за ДПС. След 3 месеца ще им бъде върната регистрацията по настоящ адрес в Твърдица. Трите сестри Йорданка, Събинка и Недка дали личните си карти на Сашо. Той се качил на бял “Форд транзит” заедно с Йордан – мъжът, който живеел на семейни начала с едната сестра Йорданка и отпътували за Гурково.

Наа един паркинг в Гурково Сашо и Йордан се срещнали с Анастас Черкезов и с човек на име „Юсеин”, за когото е установено, че се казва Юсеин Мехмед от село Паничерево. Сашо дал на Юсеин личните карти на сестрите Веселинови, както и други, които бил събрал в град Твърдица. Анастас  Черкезов записал данните от личните карти, а Сашо взел парите, дадени му от Юсеин и Черкезов. Връщайки се в Твърдица, Сашо раздал от дадените му пари по 20 лева на хората, от които бил взел личните карти. Всичко това е написано в прокурорското постановление.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

телец